Hlavní obsah

Policie dopadla muže, který v Chicagu zastřelil šest lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chicago
Aktualizováno

Policisté v Highland Park na předměstí Chicaga vypátrali muže podezřelého, že zastřelil šest lidí a 25 zranil při průvodu k pondělnímu Dni nezávislosti. Muž je ve vazbě. Policie už dříve uvedla, že podezřelý se jmenuje Robert E. Crimo III a je mu 21 let.

Policisté v Chicagu prohledávají auto, v němž zadrželi střelceVideo: AP

 
Článek

Mladíka policisté zadrželi po krátkém pronásledování v autě poté, co si ho všiml jeden z řidičů v severní části Chicaga a upozornil na něj.

Policisté prohledali jeho dům a mají množství materiálu, například fotografie a videa, na nichž Crimo pózuje se zbraněmi. Na těle má také několik tetování, mezi jinými nápis „prostě to musím udělat, je to můj osud”, uvedla CNN.

Jeho strýc Paul Crimo médiím popsal, že synovec se v posledních dnech nijak podivně nechoval. „Naposlady jsem ho viděl v neděli, byl u počítače a choval se jako obvykle,” popsal CNN.

Pět jeho obětí zemřelo na místě, jedna při převozu do nemocnice. Svědci uvádějí, že si nejprve mysleli, že střelba je jen ohňostroj, který slavnost doprovází.

Foto: Robert Crimo, Reuters

Robert (Bob) E. Crimo III

Agentura Reuters napsala, že pondělní průvod, který měl být občanským výrazem vlastenectví, se kvůli řádění střelce útočícího ze střechy pro mnoho rodin zvrhl v chaos. Na průvod se přišly podívat stovky rodin, mezi nimi rodiče s dětmi v kočárcích nebo na kolech.

Podezřelý policii několik hodin po útoku unikal. AP uvádí, že policisté odmítli zveřejnit, na základě čeho Crima identifikovali jako podezřelého. Později obklíčili jeho dům. Policie už dříve uvedla, že zajistila pachatelovu pušku a sdělila také to, že jednou z jeho obětí je Mexičan.

Foto: Robert Crimo, Reuters

Robert E. Crimo III

Útok na rituály 

Agentura AP pondělní útok označuje za jeden z těch, které se dotýkají rituálů spojovaných se životy Američanů. Střelci v uplynulých měsících zabíjeli ve školách, v supermarketech, v kostelích. Tentokrát se masakr stal při oslavách, při kterých si Američané připomínali základy, na nichž jejich země stojí, a které ji drží pohromadě. "Je zničující, že oslavu Ameriky zmařil jedinečně americký mor," řekl J. B. Pritzker, guvernér státu Illinois, kde Highland Park leží.

Foto: Wls-tv/abc7, Reuters

Místo střelby v Chicagu

Střelec zaútočil na trase průvodu, kde se lidé sešli už dříve během dne, aby si zajistili místa s dobrým výhledem. Při střelbě se ale - někteří z nich viditelně zakrvácení, ve zmatku rozprchli. Zůstaly po nich věci, které svědčí o tom, že jejich běžný den cosi náhle narušilo: z půlky snědený sáček chipsů, na trávníků rozsypané čokoládové sušenky, ztracená dětská kšiltovka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám