Hlavní obsah

Podle obhajoby není možné přesně určit způsob smrti George Floyda

Minneapolis

Hlavní příčina smrti George Floyda spočívá v selhání srdce, na kterém se podílely nemoc, omamné látky i zplodiny z automobilu. Před soudem s bývalým strážníkem Derekem Chauvinem, který je obžalován z vraždy a zabití černošského muže, to uvedl patolog a expert obhajoby David Fowler. Podle něj už není možné přesně určit způsob úmrtí Floyda, napsala ve čtvrtek agentura Reuters.

Policejní kamery zaznamenaly poslední chvíle Floydova života Video: MINNEAPOLIS POLICE DEPARTMENT, Novinky/AP

 
Článek

Obžaloba, jejíž svědci a experti vystoupili v uplynulých týdnech, se snaží dokázat, že muž zahynul kvůli nedostatku kyslíku, protože mu na krku přes devět minut klečel Chauvin.

Podle Fowlera přispěly k úmrtí Floyda jeho srdeční vady, přítomnost omamných látek jako jsou fentanyl a metamfetamin v krvi a možné nadýchání oxidu uhelnatého z automobilových zplodin, neboť byl při policejním zákroku u země. Odborník také uvedl, že Chauvin při zásahu úplně neznemožnil Floydovi dýchat. Ukazuje to podle něj fakt, že muž při zásahu sténal a mluvil.

Mluvení tě stojí kyslík, odbýval policista Floydovy stížnosti

Amerika

Prokurátor s Fowlerem nesouhlasí

Během výslechu prokurátor Jerry Blackwell uvedl, že Fowler při své analýze nevzal dostatečně v potaz zákrok policisty proti Floydovi. Chauvin klečel na Floydově krční oblasti přes devět minut. Na otázku Blackwella Fowler uvedl, že selhání srdce mohl způsobit i nedostatek kyslíku. Kardiolog, kterého dříve předvolala obžaloba, uvedl, že Floyd měl velice silné srdce. Podle něj i dalších odborníků obžaloby Floyd zemřel kvůli nedostatku kyslíku, který žalobci přisuzují zákroku policisty.

Policejní expert: Bělošský policista použil proti Floydovi smrtící sílu

Amerika

Pro obhajobu je Fowlerovo svědectví klíčové, protože se snaží ukázat, že Floyd z jiných příčin, než byl zásah bývalého policisty a jeho smrt s policejním zákrokem přímo nesouvisí. Fowler před soudem uvedl, že nelze přesně určit způsob úmrtí Floyda vzhledem k tomu, že se na něj podílelo mnoho různorodých vlivů.

Záběry ze zásahu proti Floydovi, na kterých si černošský muž stěžuje že nemůže dýchat, vyvolaly vlnu demonstrací proti policejnímu násilí a rasové diskriminace v USA i dalších státech světa.

Policistku obvinili ze zabití

V neděli se v Minneapolis stal další kontroverzní policejní zásah, který vyvolal nové protesty. Při policejní kontrole zemřel černošský mladík Daunte Wright. Stíhaná je bývalá policistka, která na muže vystřelila. Když se vzpouzel zatčení a pokoušel se ujet, hrozila mu použitím paralyzáru, jenže na něj vypálila ze střelné zbraně.

Americká policistka po zabití černocha dala výpověď, stíhání neujde. Nepokoje pokračují

Amerika

Kim Potterová byla obviněna ve středu ze zabití a několik hodin poté propuštěna na kauci. Další stání před soudem je v jejím případě naplánované na dnešek.

Ve středu večer demonstrovalo čtvrtou noc po sobě před policejním velitelstvím v Brooklyn Center na předměstí amerického města Minneapolisu několik stovek lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám