Hlavní obsah

Počet trestů smrti se v USA blíží historickému minimu

Tři americké státy letos po dlouhé pauze obnovily popravy vězňů odsouzených k hrdelnímu trestu, celostátně se ale počet odsouzenců v celách smrti blíží v USA historickému minimu. Vyplývá to ze statistiky washingtonského střediska, které shromažďuje informace vězeňského systému. Letos bylo ve Spojených státech popraveno 25 lidí, čtyři roky po sobě je jejich počet nižší než 30.

Foto: Handout, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Trest smrti byl v USA obnoven v roce 1976. Nejvíc poprav bylo zaznamenáno v roce 1999, kdy zemřelo 98 osob. Naopak nejméně jich bylo předloni, kdy věznice ohlásily 20 poprav. Podpora, kterou mají tresty smrti v americké veřejnosti, od roku 90. let trvale klesá, letos s nejvyšším trestem v průzkumu souhlasilo 56 procent Američanů.

Zhruba polovina letošních poprav se odehrála v Texasu. Státy Nebraska, Tennessee a Jižní Dakota se letos k výkonu trestů smrti vrátily, Nebraska dokonce po víc než dvaceti letech. Stát Washington letos naopak trest smrti zrušil, celkem se k tomuto kroku už odhodlalo dvacet amerických států.

Všichni letos popravení byli muži, všechny popravy s výjimkou dvou byly provedeny smrtící injekcí. Dva odsouzenci v Tennessee si zvolili smrt na elektrickém křesle. [celá zpráva]

Americké soudy letos uložily dalších 41 trestů smrti, vyplývá ze statistiky. V příštím roce by mělo být usmrceno 17 trestanců.

Reklama

Výběr článků

Načítám