Hlavní obsah

Po ničivém požáru na Havaji se stále pohřešuje 850 lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po devastujícím požáru na havajském ostrově Maui se stále pohřešuje asi 850 lidí. Oznámil to v pondělí podle stanice BBC místní starosta Richard Bissen.

Požár na Havaji Video: Reuters

 
Článek

Plameny zničily většinu historického města Lahaina na Maui. Počet obětí k pondělku činil 114, dalších asi 850 lidí se podle starosty stále pohřešuje.

Pracovníci se speciálně vycvičenými psy i necelé dva týdny po katastrofě dál nepřestávají hledat ve spálených domech a automobilech lidské ostatky, uvedla BBC.

„Více než 1200 lidí, kteří byli na seznamu pohřešovaných, ale bylo nalezeno v bezpečí,“ řekl Bissen s tím, že podle něj je to „svým způsobem“ pozitivní zpráva.

Foto: Rick Bowmer, ČTK/AP

Záchranáři a hasiči ve městě Lahaina na Havaji

Experti podle stanice sdělili, že nalezení a identifikace obětí může vzhledem k rozsahu spáleniště a stavu ostatků trvat měsíce, nebo dokonce roky. K pondělku bylo identifikováno 27 zesnulých a informováno bylo 11 rodin, řekl Bissen.

Starosta v pondělí znovu požádal příbuzné obětí a nezvěstných, aby poskytli vzorek DNA, který pomůže při identifikaci.

Foto: Rick Bowmer, ČTK/AP

Následky požáru na Havaji

Do Lahainy plánoval v pondělí večer SELČ dorazit americký prezident Joe Biden, aby se i s první dámou Jill Bidenovou přesvědčil o situaci na ostrově a setkal s lidmi postiženými požárem.

V prohlášení před cestou se zavázal, že udělá vše, co je v jeho silách, aby „pomohl Maui zotavit se a obnovit po této tragédii“.

Maui bylo minulý týden dějištěm jednoho z nejtragičtějších požárů v dějinách USA. Oheň hnaný a rozdmýchávaný silným větrem zdevastoval město Lahaina, které mělo na 13 tisíc obyvatel.

Požár na Havaji je nejhorší v USA za posledních 100 let. Má už 89 obětí

Amerika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám