Hlavní obsah

Piloti, kteří přeletěli letiště, nezaspali. Dohadovali se o směnách

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Piloti společnosti Northwest Airlines přeletěli minulou středu s Airbusem A320, v němž bylo 144 cestujících, letiště v Minneapolis o 240 kilometrů, protože měli na kolenou notebooky. Místo řízení stroje se věnovali plánování směn. Vyplynulo to z vyšetřování Národního úřadu pro bezpečnost dopravy NTSB, jehož závěry byly zveřejněny v pondělí, píše AP. Úřad současně vyloučil spekulaci, že piloti zaspali.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Zkušení piloti Richard Cole a Timothy Cheney byli úřadem vyšetřováni o víkendu. Laptopy měli na kolenou, protože Cole Cheneyho zrovna seznamoval s rozvrhem letů na další měsíc. Piloti kvůli tomu nebyli více než hodinu v kontaktu s řídící věží a nezjistili, že přeletěli cílové letiště i se 144 pasažéry.

Kvůli nedbalým pilotům vystartovaly stíhačky

Letoví kontroloři z Denveru a Minneapolisu se je marně pokoušeli zkontaktovat. I piloti dalších letů se s nimi pokoušeli spojit, ale marně. Piloti se nevěnovali přístrojům letadla, které řídil autopilot, ani palubnímu přijímači. [celá zpráva]

Proto byly zmobilizovány stíhačky Národní gardy a také byl informován Bílý dům. Let bez kontaktu se až příliš podobal situaci z 11. září. 2001.

Oba muži jsou zkušenými piloty

Úřad konstatoval, že jejich jednání bylo zcela v rozporu s tím, jak mají jednat piloti dopravním letadel. "Je to neomluvitelné," řekl bývalý ředitel NTBS Jim Jall. "Je to výrazné narušení bezpečnosti leteckého provozu," dodal. "Je znepokojující vidět tak zkušené piloty, kteří při letu jednali tak neprofesionálně," řekla bývalá členka úřadu Kitty Higginsová

Třiapadesátiletý Cheney létá pro Northwest od roku 1985 a nalétal 20 000 hodin, z toho polovinu na Airbusu A320, Cole nalétal 11 000 hodin, z toho 5000 na A320. Ani jeden z nich neměl nikdy žádnou nehodu ani jinou mimořádnou událost a neporušil žádné zásady.

Reklama

Výběr článků

Načítám