Hlavní obsah

Pětina obviněných z útoku na Kapitol sloužila v armádě

– Washington

Americký veřejnoprávní rozhlas NPR zjistil, že téměř pětina lidí obviněných v souvislosti s útokem na sídlo Kongresu z 6. ledna, sloužila podle dostupných informací v armádě Spojených států.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Larry Rendall Brock Jr., který pronikl do Kapitolu

Článek

Závěr vychází z analýzy armádních záznamů, dokumentů předložených soudům, zpráv médií i profilů na sociálních sítích. Podle NPR tyto informace nasvědčují tomu, že nejméně 27 ze 140 dosud obviněných jsou příslušníky ozbrojených sil nebo v nich v minulosti působili. NPR podotýká, že podle amerického úřadu pro sčítání lidu tvoří armádní veteráni sedm procent dospělých Američanů.

O značném zastoupení veteránů či aktivních členů bezpečnostních složek v davu Trumpových příznivců, kteří vtrhli do Kongresu, se spekulovalo od počátku. Podle některých svědectví účastníci nepokojů používali jisté vojenské taktiky včetně posunků, kterými se američtí vojáci dorozumívají při bojových operacích.

Působení v armádě USA za sebou měla i Ashli Babbittová, kterou 6. ledna při pokusu o překonání barikády uvnitř Kongresu zastřelil člen policejního sboru Kapitolu. Bývalá příslušnice letectva se ve věku 35 let stala jednou z několika obětí chaotických událostí. Zraněním v nemocnici podlehl i jeden policista, další tři dny po násilném protestu spáchal sebevraždu.

Mezi čtyřmi mrtvými z útoku na Kapitol je veteránka letectva

Amerika

Útočník v taktické vestě a helmě

Mezi obviněnými veterány je 53letý Larry Rendell Brock, který pronikl až do jednacího sálu Senátu, kde byl vyfocen ve vojenské helmě a „taktické vestě” a s plastovými pouty v ruce. Dokumenty předložené federálnímu soudu ukazují, že Brock na přelomu roku ve facebookových příspěvcích psal o nadcházející „občanské válce” a o „krádeži” prezidentských voleb.

Při útoku na Kapitol zemřeli čtyři lidé, ve Washingtonu je zákaz nočního vycházení

Amerika

„Nacházíme se nyní pod okupací nepřátelské vládnoucí síly... Nevidím žádný rozdíl mezi tím, když se skupina Američanů zmocní moci a vlády bez jakýchkoli ohledů na ústavu, a okupantskou silou čínských komunistů, která dosáhne stejného cíle,” napsal Brock 31. prosince. Připomenul přitom, že armádní přísaha ukládá americkým vojákům bránit ústavu i před domácími nepřáteli.

Brock zatím čelí obviněním z násilného vniknutí a rušení pořádku na půdě Kapitolu. Ze stejných trestných činů byly v souvislosti s událostmi 6. ledna obviněny desítky dalších lidí, přičemž prokurátoři podle všeho připravovali obvinění ze závažnějších činů včetně protistátní činnosti či zločinného spiknutí. Americké úřady od vpádu do Kapitolu zahájily vyšetřování stovek lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám