Hlavní obsah

Pete Buttigeg odstoupil z boje o Bílý dům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

South Bend

Jeden z demokratických kandidátů na amerického prezidenta, Pete Buttigieg, oznámil, že odstupuje ze souboje o demokratickou nominaci na šéfa Bílého domu. Řekl to svým příznivcům ve městě South Bend v Indianě, kde dříve zastával funkci starosty. Udělal to poté, co neuspěl v primárkách v Jižní Karolíně.

Foto: Andrew Harnik, ČTK/AP

Bývalý starosta South Bendu Pete Buttigieg

Článek

Pete Buttigieg ve své řeči ocenil, jakých úspěchů se jim podařilo dosáhnout. Zejména zmínil vítězství ve stranickém shromáždění v Iowě na začátku února. Zdůraznil rovněž, jaké hodnoty se snažil ve své kampani prosazovat.

„A tak si musíme v tento fázi klání přiznat, že nejlepším způsobem, jak zachovat víru v naše cíle a ideály, je odstoupit a pomoci sjednotit naši stranu a náš národ,” prohlásil 38letý Buttigieg. „Takže jsem dnes učinil obtížné rozhodnutí a zastavil svou kampaň,” dodal. Doplnil, že udělá „vše, co je v jeho moci”, aby zajistil, že příštím americkým prezidentem se stane zástupce demokratů.

SPECIÁL: Americké primárky 2020

Speciály

Zatím poslední demokratické primárky, které se v sobotu konaly v Jižní Karolíně, vyhrál s velkým náskokem bývalý viceprezident Joe Biden. Druhý skončil senátor Bernie Sanders. Pete Buttigieg a senátorka Amy Klobucharová, kteří zaznamenali úspěchy v některých předchozích nominačních soubojích, nedosáhli v Jižní Karolíně podpory ani deseti procent demokratických voličů. Stejně tak si méně než deset procent připsala senátorka Elizabeth Warrenová.

Demokratické primárky v Jižní Karolíně vyhrál Biden

Volby USA

Po odstoupení Buttigiege, který se otevřeně hlásil ke své homosexuální orientaci, se o demokratickou nominaci bude ucházet už jen šest kandidátů. Původně jich bylo přes 20. Jak poznamenala agentura AFP, odchod Buttigiege by mohl zcela určitě pomoci Bidenovi. V úterý 3. března, které je označováno za volební super úterý se bude hlasovat ve 14 státech USA.

Primárky potrvají až do června a demokraté si v nich budou vybírat svého prezidentského kandidáta. Ten se pak v listopadu utká o prezidentské křeslo s nynějším republikánským šéfem Bílého domu Donaldem Trumpem.

Reklama

Výběr článků

Načítám