Hlavní obsah

Exprezident Peru si přednostně zařídil čínskou vakcínu, covidem se stejně nakazil

Alex Švamberk, Novinky, Alex Švamberk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lima

Bývalý peruánský prezident Martín Vizcarrá měl pozitivní test na koronavirus půl roku poté, co byl očkován čínskou vakcínou od firmy Sinopharm. Dostal ji podobně jako mnoho jiných vysokých peruánských představitelů přednostně. To vedlo v zemi ke skandálu, kdy bylo několik lidí zatčeno a další podali demisi. Vizcarrá byl zbaven funkce loni v listopadu kvůli jinému korupčnímu skandálu.

Foto: Profimedia.cz

Bývalý peruánský prezident Martín Vizcarra

Článek

Vizcarrá, který stál v čele země jen půldruhého roku, oznámil na Twitteru, že pozitivní test má on i jeho žena a že mají i příznaky nemoci. „Navzdory nezbytným opatřením, aby se virus nezanesl do domu, jsme měli s manželkou pozitivní test na covid a jsme symptomatičtí. Moje rodila přijala nezbytná opatření včetně izolace,“ napsal.

Nákaza bývalého peruánského prezidenta vyvolala otázky ohledně účinnosti vakcíny od čínské firmy Sinopharm, kterou byl očkována loni v říjnu. Firma uváděla, že její očkovací látka ukazovala ve třetí fázi klinických zkoušek 79procentní účinnost. Světová zdravotnická organizace (WHO) však sdělila pouze to, že vakcína splňuje požadavky, což značí, že má účinnost nad padesát procent.

Přede dvěma týdny ředitel Čínského střediska pro kontrolu a prevenci nemocí (CCDC) Kao Fu přiznal, že čínské vakcíny mají nízkou účinnost, a navrhl, aby se různě kombinovaly a v každé dávce se podávala jiná. Saúdská Arábie, která tuto vakcínu používá, už začala nabízet třetí dávku.

Naše vakcíny moc účinné nejsou, přiznala Čína

Koronavirus

Skandál s přednostním očkováním

Vizcarrá popírá, že by při očkování předbíhal, a prohlašuje, že byl dobrovolníkem v testech vakcíny. Univerzita, která je prováděla, však řekla, že sám žádal o očkování. Kvůli skandálu s očkováním odstoupily v Peru ministryně zdravotnictví Pilar Mazzettiová a přednostně očkovaná šéfka peruánské diplomacie Elisabeth Asteteová. Oběma nyní hrozí až osm let za korupci. Zatykače byly vydány na sedm lidí včetně rektora univerzity Caetana Heredii. Podle listu El País bylo přednostně očkováno na 500 lidí.

Kvůli předbíhání při očkování vydali v Peru sedm zatykačů

Koronavirus

Vizcarrá se stal prezidentem 23. března 2018, když rezignoval Pedro Pablo Kuczynski, jemuž hrozil už druhý impeachment. Vizcarrá byl jeho viceprezidentem. Také on čelil dvakrát impeachmentu a byl odvolán z funkce 9. listopadu 2019 kvůli korupci při stavbě zavlažovacího kanálu a nemocnice a kvůli špatnému zvládnutí pandemie. Vzhledem k přednostnímu očkování kongres rozhodl 16. dubna, že nemůže po deset let zastávat zvolenou funkci. Sám přitom vedl kampaň za své zvolení do kongresu.

Nezvládnutá epidemie

V Peru, kde žije 32,5 milionu lidí, byly očkovány jen tři procenta populace, uvedli Lékaři bez hranic (MSF), kteří tam pomáhají v boji s pandemií. V Peru začal růst počet nakažených v polovině ledna a z necelých 1200 nakažených za den stouplo toto číslo na počátku března na 9000. Na této úrovni se stále drží. V pondělí tam evidovali 261,19 nově nakažených na milion obyvatel.

Nárůst zřejmě souvisí se šířením brazilské mutace P1, která se v Peru prokázala. V zemi je celkem potvrzeno 1,768 milionu případů, přičemž zemřelo 60 tisíc infikovaných, uvedla v úterý univerzita Johnse Hopkinse.

Reklama

Výběr článků

Načítám