Hlavní obsah

Ostrov z odpadků o velikosti Texasu míří k USA

Jeden milión tun odpadků plave v Tichém oceánu mezi Havajskými ostrovy a Kalifornií. Jde o trosky odplavené z Japonska po zemětřesení a tsunami, které zemi postihlo v roce 2011. Další milióny tun odpadu plavou po celém oceánu, uvedl server deníku The Independent.

Foto: Profimedia.cz

Trosky lodí a domů, které odneslo moře po zemětřesení a tsunami v Japonsku z března 2011.

Článek

Toxické monstrum, jak odpadkový ostrov nazvala televize Fox News, nabírá další trosky. V současné době má hmotnost přes milión tun, což by pokrylo oblast o velikosti amerického státu Texas. Teoreticky může dosáhnout hmotnosti až pěti miliónů tun.

Mezi troskami jsou zbytky lodí, domů i elektrických spotřebičů, téměř vše, co lidé používali v běžném životě. Do moře tyto věci vtáhla vlna tsunami. Experti odhadují, že ostrov dorazí k pevnině v několika příštích letech. Jeho pohyb je však nepředvídatelný a může dosáhnout pevniny kdekoliv od Aljašky po Havaj.

Některé kusy trosek dorazily na opačnou stranu oceánu již před lety. Například u pobřeží Kanady se objevily trosky a vraky japonských rybářských lodí už v zimě roku 2011.

Japonské ministerstvo pro životní prostředí uvádí, že z miliónů tun odplavených trosek se zhruba 30 procent dostalo na volné moře. Většina se prý potopila v blízkosti japonských ostrovů.

Reklama

Související témata:

Související články

Osmý kontinent z odpadků v Pacifiku dál bobtná

Hutná změť plastů a dalšího odpadu vytvořila v oceánu obrovitou plovoucí skládku. Rozkládá se ve zdánlivě tiché části Tichého oceánu a zabírá přinejmenším 700...

Výběr článků

Načítám