Hlavní obsah

Ostatky obětí z 11. září se vrátily na místo zničených dvojčat v New Yorku

New York

Neidentifikované ostatky obětí teroristického útoku z 11. září 2001 byly v sobotu přepraveny zpět na místo bývalého Světového obchodního střediska v New Yorku, tzv. dvojčat mrakodrapů. Zde budou uloženy v podzemí muzea připomínajícího tuto tragickou událost.

Článek

Ostatky tvoří téměř osm tisíc fragmentů lidské tkáně, které se nepodařilo identifikovat. V zapečetěných kontejnerech byly převezeny z forenzní laboratoře na Manhattanu ve třech vozidlech doprovázených policejními a hasičskými automobily.

Úložiště ostatků je od výstavních prostor muzea odděleno zdí a nebude přístupné běžným návštěvníkům. Rodiny příslušníci budou moci úložiště navštívit i mimo otevírací hodiny muzea.

Převoz ostatků nicméně provázel protest skupiny rodinných příslušníků obětí, kterým se nelíbí uložení ostatků v místě, které je v podstatě turistickou atrakcí, píše agentura Reuters.

"Jsem pobouřena," prohlásila Sally Regenhardová, jejíž syn pracující jako hasič zemřel ve Světovém obchodním centru. "Ostatky mého syna a všech těch 3000 obětí by měly být v krásném a uctivém památníku, ne v suterénu muzea," dodala.

V budovách Světového obchodního střediska v roce 2001 zahynulo 2752 lidí. Pachatelé tehdy unesli celkem čtyři letadla amerických společností. První dva stroje narazily do mrakodrapů Světového obchodního střediska v New Yorku, třetí do budovy Pentagonu ve Washingtonu. Čtvrtý letoun se zřítil nedaleko Pittsburghu. Celkem přišlo o život 2982 lidí včetně 19 únosců.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám