Hlavní obsah

Opusťte Venezuelu, vyzval Maduro americké diplomaty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Caracas
Aktualizováno

Venezuela přerušila se Spojenými státy diplomatické styky poté, co americký prezident Donald Trump uznal za hlavu Venezuely Juana Guaidóa. Američtí diplomaté musí podle prezidenta Nicolase Madura do 72 hodin opustit Venezuelu. Guaidóa uznala i většina jihoamerických států.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Protesty ve VenezueleVideo: Reuters

 
Článek

„Rozhodl jsem se přerušit diplomatické kontakty s imperialistickou americkou vládou,” oznámil Maduro. Podle televize Sky News vyzval armádu k jednotě a disciplíně.

V zemi už několik dní probíhají velké protivládní demonstrace. Během středy při nich ve městě San Cristóbal přišli o život dva lidé.

Národní shromáždění, v jehož čele je 35letý Guaidó, minulý týden označilo Madura za nelegitimního prezidenta. V takovém případě by podle ústavy měl úřad hlavy státu převzít předseda parlamentu, tedy Guaidó.

Ten vede opozici proti Madurovi a ve středu v Caracasu se podle ústavy prohlásil prezidentem. Ihned poté jej uznal Trump a tento krok následovala řada latinskoamerických zemí, například Argentina, Brazílie, Chile, Kolumbie nebo Peru. Přidat se údajně chystá i Kanada.

Foto: Carlos Garcia Rawlins, Reuters

Juan Guaidó s výtiskem venezuelské ústavy

Evropské země se zatím nevyjádřily. Předseda Evropské rady Donald Tusk ale večer Guaidóna podpořil. Řekl, že Národní shromáždění má podporu venezuelského lidu. Podle českého ministerstva zahraničí Tomáše Petříčka bude česká diplomacie svůj postoj koordinovat s EU.

Foto: Carlos Garcia Rawlins, Reuters

Muž protestuje proti vládě prezidenta Nicolase Madura

Země se potýká s velkými ekonomickými problémy a lidé z ní ve velkém odcházejí především do sousední Kolumbie.

Reklama

Výběr článků

Načítám