Hlavní obsah

Odvolací soud v USA potvrdil trest smrti muži, který postřílel devět černochů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americký federální odvolací soud ve středu potvrdil trest smrti pro bělocha Dylanna Roofa, který v červnu 2015 postřílel v kostele černošské evangelické komunity v Charlestonu v Jižní Karolíně devět černošských věřících. Informovaly o tom agentury Reuters a AP.

Foto: Jason Miczek/File Photo, Reuters

Dylan Roof

Článek

Roof v odvolání mimo jiné tvrdil, že měl být prohlášen nezpůsobilým stanout před soudem, který dříve rozhodl o jeho vině. Tříčlenný panel soudců odvolacího soudu v Richmondu ve Virginii však tento argument odmítl.

„Prostým záznamem či rozborem zákonů a precedentů nelze vyjádřit celou hrůzu toho, co Roof udělal,“ uvedli ve svém komentáři soudci. „Za jeho zločiny mu přísluší nejtěžší trest, jaký může spravedlivá společnost uložit,“ dodali.

Střelec z Charlestonu Roof dostal k trestu smrti ještě doživotí

Zahraniční

Roof se dříve k činu přiznal. Vyšetřovatelům sdělil, že chtěl rozpoutat rasovou válku. Svůj čin plánoval několik měsíců a před útokem zveřejnil na internetu rasistický manifest, ve kterém hlásal nenávist k „hloupým a násilnickým“ černochům. V prosinci 2016 ho porota shledala vinným v 33 bodech obžaloby. V lednu 2017 byl nad Roofem vynesen trest smrti.

Dvaadvacetiletý vrah z kostela v Charlestonu je vinen, prokurátor žádá trest smrti

Amerika

Reklama

Výběr článků

Načítám