Hlavní obsah

Odtajnění akt k 11. září svitla zelená

Právo, vpl

Americké úřady se zavázaly znovu prozkoumat dokumenty z vyšetřování teroristických útoků z 11. září 2001 a posoudit, které z nich by mohly být odtajněny. Reagovaly tak na opakovanou žádost některých rodin obětí útoků, které obviňují amerického prezidenta Joea Bidena ze svévolného neplnění předvolebních slibů, informovala v úterý večer televize CNN.

Foto: Andrew Kelly, Reuters

Budova One World Trade Center v New Yorku, která stojí u původních budov Světového obchodního centra zničených během teroristického útoku 11. září 2001.

Článek

V dokumentu zaslaném v pondělí soudcům v New Yorku, Federální úřad pro vyšetřování (FBI) vysvětluje, že se „rozhodl přehodnotit“ ustanovení, podle něhož mohou některé citlivé dokumenty nebo jejich části zůstat utajeny ve jménu národní bezpečnosti.

Zatím jsme však slyšeli spoustu planých slibů
Brett Eagleson

Federální úřady vyhodnotí, na které dokumenty se tato doložka již nevztahuje. Tyto informace pak budou zveřejňovat „postupně a co nejrychleji“.

Zapojení federálních institucí je součástí právního sporu vedeného rodinami obětí 11. září proti Saúdské Arábii a dalším státům, které obviňují ze spoluúčasti na útocích proti USA.

Co věděl Rijád?

Biden ve své reakci uvítal rozhodnutí o změně stupně utajení některých spisů. Pochválil postup ministerstva spravedlnosti a prohlásil, že jeho administrativa je „odhodlána zajistit maximální míru transparentnosti podle zákona“.

Pozůstalí po 11. září vyzývají Bidena, aby se neúčastnil piety

Amerika

Toto téma je v USA v současné době velmi citlivé, neboť rodiny se připravují na 20. výročí útoků na americké cíle, mezi něž patřily dvě budovy Světového obchodního centra v New Yorku a Pentagon ve Washingtonu. Vzpomínkové akce v New Yorku se má zúčastnit i Biden.

Koncem minulého týdne pozůstalí po obětech útoků a členové záchranných týmů zveřejnili dopis, v němž šéfovi Bílého domu sdělili, že na vzpomínkových akcích „není vítán“, dokud nezveřejní spisy, které podle nich usvědčují saúdské představitele z účasti na spiknutí.

„Nemůžeme v dobré víře a s úctou k těm, kteří byli ztracení, nemocní a zranění, přivítat prezidenta na naší posvátné půdě, dokud nesplní svůj závazek. Objevilo se mnoho vyšetřovacích důkazů, které usvědčují saúdské vládní představitele z podpory útoků,“ napsali zástupci přibližně 1700 rodin.

Biden schválil 100 milionů dolarů na evakuaci Afghánců spolupracujících s USA

Svět

„Ministerstvo spravedlnosti a FBI se během několika administrativ aktivně snažily tyto informace utajit a zabránit tomu, aby se americký lid dozvěděl celou pravdu o 11. září,“ uvedli.

Patnáct z devatenácti únosců letadel mělo saúdské občanství a rodiny se domnívají, že představitelé této země o spiknutí předem věděli, ale nejednali. Rijád nařčení popřel.

Rodiny čekají na činy, ne slova

Brett Eagleson, jehož otec Bruce zahynul ve Světovém obchodním centru, řekl, že oceňuje Bidenův přístup k požadavkům rodin. „Zatím jsme však slyšeli spoustu planých slibů,“ upozornil.

Zároveň však vyjádřil naději, že Bidenova administrativa „nyní vystoupí a poskytne informace, na které komunita 11. září čekala dvacet let, abychom mohli 11. září stát s prezidentem na Ground Zero“ v New Yorku.

Takřka tři tisíce obětí
Při útocích na Světové obchodní centrum v New Yorku, Pentagon a letadlo sestřelené v Shanksville v Pensylvánii zahynuly téměř tři tisíce lidí.
Další desítky tisíc lidí onemocněly vážnými chorobami včetně rakoviny v důsledku toxického spadu na místech teroristických útoků.

Reklama

Výběr článků

Načítám