Hlavní obsah

Očkování vyvolává autismus u psů, vytasili se odpůrci s další teorií

Novinky, jem
Washington/Londýn

Podobně, jako se na internetu již dlouho šíří teorie o tom, že běžné očkování může u dětí vyvolat autismus, se nyní začal šířit i mýtus o vakcinaci psů. A někteří lidé – zatím zejména ve Spojených státech – mu i přes snahu o osvětu ze strany veterinářů věří. A to přesto, že nic takového jako psí autismus neexistuje. Vzniká tak riziko pro lidi i zvířata. Informoval o tom list The Telegraph.

Foto: Profimedia.cz

Očkování u psů autismus nevyvolá. Nic takového totiž neexistuje.

Článek

„Zaznamenali jsme zvyšující se počet amerických majitelů domácích mazlíčků, kteří vyjadřují obavy, že by mohla vakcinace u jejich psů vyvolat autistické chování. V současné době ale není žádný vědecký důkaz o autismu psů nebo o spojení očkování a autismu,“ konstatovala britská veterinární asociace, která se obává, že by se mohl mýtus rozšířit i do Spojeného království.

„Všechny medikamenty mohou mít vedlejší účinky, ale v případě vakcín jsou vzácné a přínosy dalece převyšují možnou nepříznivou reakci. Očkování zachraňuje životy a pomáhá nám udržet zvířata zdravá,“ konstatoval viceprezident britské asociace veterinářů Gudrun Ravetz.

Mýtus o očkování a autismu

Mýtus o souvislosti očkování s autismem se rozšířil poté, co byl v roce 1998 v odborném magazínu The Lancet otištěn článek o studii prováděné na dvanácti dětech. Jejím závěrem bylo, že může kombinované očkování proti spalničkám, příušnicím a zarděnkám (vakcína MMR) vést k autismu a vyvolat kolitidu (onemocnění střev).

Foto: Igor Šefr, Právo

Dvě složky antivirotika proti viru H1N1

Medializace studie vedla k poklesu důvěry veřejnosti v očkování MMR a vakcinaci obecně. Lidé začali hromadně odmítat očkování svých dětí a odpor některých trvá dodnes. A to přesto, že další – již plošné - studie závěry původní práce vyvrátily. V roce 2004 navíc novinář Brian Deer odhalil, že autor původní studie Andrew Wakefield byl dva roky před jejím zveřejněním najat právní firmou, která se snažila prokázat škodlivosti očkování. V roce 2010 pak bylo prokázáno, že studie byla založena na zfalšovaných datech.

Reklama

Výběr článků

Načítám