Hlavní obsah

Obama: Přistřihneme tajným službám křídla, žádné špehování hlav spřátelených států

Washington
Aktualizováno

Americký prezident Barack Obama v pátek navrhl v projevu na americkém ministerstvu spravedlnosti změny v přístupu amerických tajných služeb. Ty už nebudou moci monitorovat komunikaci hlav států a vlád spojenců ani uchovávat data o mobilní komunikaci Američanů.

Foto: Kevin Lamarque, Reuters

Americký prezident Barack Obama při projevu o sledování

Článek

Obamova vyjádření se očekávala, protože se snaží vylepšit obraz USA ve světě i u spojenců a obnovit důvěra veřejnosti v americké tajné služby, které poškodily informace zveřejněné Edwardem Snowdenem.

Obama zdůraznil, že činnost tajných služeb zabránila uskutečnění teroristických útoků doma i v zahraničí, ale řekl, že snaha reagovat na skutečné hrozby přinesla riziko přehnané snahy. Věří, že reformy tajných služeb, s nimiž přichází, vrátí Američanům „větší důvěru, že jejich práva budou ochráněna.

Obama dal na doporučení komise

Obama v projevu podpořil většinu návrhů pětičlenné komise Bílého domu, která zkoumala americké špionážní programy. Zruší program hromadného sledování mobilní komunikace, který provádí tajná služba NSA, i sledování hlav spřátelených zemí, což výrazně poškodilo jejich vztahy s USA.

"Dal jsem zpravodajským službám najevo, že - nebude-li k tomu naléhavý národně bezpečnostní důvod - nebudeme sledovat komunikaci hlav států a vlád blízkých přátel a spojenců," prohlásil Obama.

Foto: Larry Downing, Reuters

Protest před ministerstvem spravedlnosti ve Washingtonu, kde prezident Barack Obama přednesl svůj projev o změnách v práci špionážních agentur.

Komise mimo jiné doporučila, aby byl zřízen post veřejného advokáta u Soudu pro rozvědky (FISC), jenž schvaluje programy hromadného sledování. Nyní před soudem jsou jen zástupci americké vlády.

Obama se vyslovil pro větší ochranu soukromí cizinců, kteří se ocitnou v hledáčku amerických špionážních služeb, a navrhl omezit dobu, po kterou lze získaná data uchovávat.

I když se to nečekalo, podpořil i  hlavní doporučení komise, aby údaje o telefonních spojeních neuchovávala tajná služba NSA. O tom kdo a za jakých podmínek, má  ale teprve rozhodnout Kongres. Telefonní operátoři to zatím odmítali.

V přechodném období může NSA analyzovat databázi metadat "jen po rozhodnutí soudu, nebo v opravdu naléhavém případě", prohlásil americký prezident.

Obnovit důvěru

Už ve čtvrtek řekl mluvčí Bílého domu Jay Carney, že vláda by mohla sledovací činnost udělat „transparentnější, aby získala veřejnost větší důvěru v těchto otázkách“.

USA však potřebují obnovit i důvěru svých spojenců, neboť NSA sledovala i komunikaci vysokých představitelů zemí EU.

Reklama

Výběr článků

Načítám