Hlavní obsah

Obama: Clintonová by byla velmi zdatnou prezidentkou

Právo, DPA, vpl, roš
Washington

Prezident USA Barack Obama je přesvědčen, že exministryně zahraničí USA Hillary Clintonová by se v případě rozhodnutí kandidovat velmi dobře uplatnila jako jeho nástupkyně. Vyjádřil se tak v rozhovoru odvysílaném v pátek v rámci talk-show Live! With Kelly and Michael.

Foto: Jim Young/Files, Reuters

Hillary Clintonová a Barack Obama

Článek

„Kdyby kandidovala, myslím, že by byla velmi zdatná,“ řekl. Clintonovou označil za „velmi dobrou přítelkyni“ s tím, že patří už dávno mezi její obdivovatele. „V mém týmu byla maximálně výkonná a loajální,“ dodal.

Před volbami v roce 2008 přitom vedli velmi vyrovnaný boj o nominaci za Demokratickou stranu na prezidentský post, z něhož vyšel vítězně Obama. Ten pak Clintonové nabídl funkci šéfky diplomacie, kterou zastávala do jeho druhé inaugurace v lednu 2013.

Po třech letech v exponované roli mluvčího prezidenta USA skončil Jay Carney (49), nahradí ho jeho zástupce Josh Earnest. Oznámil to v pátek Obama. Podle jeho slov požádal Carney o uvolnění už v dubnu. Carney, bývalý redaktor časopisu Time a také mluvčí viceprezidenta Josepha Bidena, chce strávit léto s rodinou, než se rozhodne, co dál, řekl prezident. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám