Hlavní obsah

O křeslo prezidenta se v Chile utkají krajně pravicový advokát a levicový poslanec

Santiago de Chile

V nedělním prvním kole prezidentských voleb v Chile získali nejvíc hlasů 55letý advokát s radikálně pravicovými názory José Antonio Kast a 35letý levicový poslanec Gabriel Boric. Po sečtení téměř tří čtvrtin odevzdaných hlasů o tom v pondělí informovala agentura Reuters. Druhé kolo voleb je plánováno na prosinec.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Po sečtení 71,45 procenta hlasů si Kast připsal 28,3 procenta, Boric 25,07 procenta hlasů, uvedla agentura Reuters.

Kast, jehož někteří přirovnávají k brazilskému prezidentovi Jairu Bolsonarovi, v předvolební kampani sliboval razantní protizločineckou kampaň, „obnovení pořádku“, ekonomickou stabilitu a omezení migrace.

Kritiku si vysloužil za to, že o režimu Augusta Pinocheta (1973 až 1990) prohlásil, že „nepronásledoval opozici“, nebyl diktaturou a organizoval „demokratické volby“. Hlavně ocenil ekonomický růst za vlády diktátora.

Chilští policisté střílí demonstrantům do očí. Oslepili jich už přes dvě stovky

Amerika

Někdejší studentský vůdce Boric tvrdí, že skoncuje s „neoliberální“ politikou, která sice přinesla zemi ekonomický růst, ale také zvětšila sociální nerovnost.

Právě rostoucí životní náklady přiměly tisíce Chilanů před dvěma lety k masovým demonstracím za sociální jistoty a větší roli státu zejména ve zdravotnictví a školství. Boric slibuje rovněž posílení ochrany životního prostředí a práv domorodců.

Agentura Reuters uvedla, že před mnoha volebními místnostmi se v neděli tvořily fronty.

Řada místností zůstala otevřená i po očekávaném konci hlasování v 18:00 místního času, aby byli obslouženi i voliči, kteří čekali i více než dvě hodiny v teplotách přesahujících 30 stupňů Celsia.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám