Hlavní obsah

Nová americká stíhačka prvně přistála na letadlové lodi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

San Diego
Aktualizováno

Nový americký bojový letoun Lockheed F-35 Lightning II, který mají využívat všechny složky amerických ozbrojených sil, v pondělí poprvé přistál na palubě americké letadlové lodi. Dva stroje námořní verze F-35C přistáním na lodi USS Nimitz u San Diega zahájily dvoutýdenní palubní zkoušky, které potrvají do 17. listopadu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Stíhačka Lockheed F-35C přistála na letadlové lodiVideo: Reuters

 
Článek

Přistání bylo úspěšné, funkce přistávacího háku byla už dříve pečlivě otestována při pozemních zkouškách.

„Vítejte na palubě USS Nimitz. Je to velmi významný historický den pro námořní letectvo, americké námořnictvo i námořní pěchotu, poprvé jsme přivítali F-35C na palubě letadlové lodi,” řekl po dosednutí stroje viceadmirál David Buss.

Foto: Mike Blake, Reuters

Testovací pilot amerického námořnictva Tony Wilson před svým strojem F-35C po přistání na palubě letadlové lodi USS Nimitz

Mluvčí společnosti Lockheed Mike Rein k přistání na palubě a následným zkouškám řekl: „Bude to další milník v programu pro plány námořnictva dosáhnout operační způsobilosti.”

BEZ KOMENTÁŘE: Přistání stíhačky Lockheed F-35BVideo: Lockheed Martin

Během dvou týdnů se budou testovat starty s pomocí katapultu a přistání s pomocí háku, který musel být po prvních pozemních zkouškách upraven. Budou také srovnávány jeho výkony s hlavním bojovým letadlem US Navy F/A18-E/F Super Hornet.

Foto: Mike Blake, Reuters

Lockheed F-35C na palubě letadlové lodi USS Nimitz

Testovat se bude i bezpečnost, protože jde o první jednomotorový námořní stíhací letoun od zařazení strojů F-8 Crusader a první útočný jednomotorový stroj od zařazení z něj odvozeného A7- Corsairu, v obou případech jde o stroje z šedesátých let.

Americké námořnictvo bude poslední složkou, která stroje F-35 zařadí do výzbroje palubního letectva v roce 2018. Jako první to plánuje v červenci námořní pěchota, kde mají stroje F-35 nahradit kolmostartující AV-8B Harriery, a o rok později letectvo USAF.

Foto: Mike Blake, Reuters

Lockheed Martin F-35C před přistáním na palubě letadlové lodi USS Nimitz

Lightning II je první letoun, který byl od počátku vyvíjen pro více složek amerických ozbrojených sil a bude zaveden do jejich výzbroje. První pokus z konce šedesátých let se strojem F-111 selhal, když se ukázalo, že se pro námořnictvo nehodí.

Foto: US NAVY, Reuters

F/A-18E Super Hornet z útočné stíhací squadrony VFA-195 Dambusters před startem z paluby letadlové lodi USS George Washington

Letectvo i námořnictvo sice využívaly občas stejné typy bojových letadel, ta však byla původně vyvíjena jen pro jednu složku, většinou USAF přebíralo námořní stroje, což je případ F Phantomu i A-7 Corsairu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám