Hlavní obsah

Nikulin se cítí být nevinen. Řekl to u prvního soudu v USA

První bleskové slyšení u soudu v USA má údajný ruský hacker Jevgenij Nikulin, vydaný z Česka do Spojených států kvůli obvinění z útoku na tři technologické firmy, už za sebou. V pátek u soudu v San Francisku řekl, že se cítí nevinen. Informoval o tom deník The New York Times (NYT). Soudkyně poté podle listu stanovila termín dalšího slyšení na příští týden.

Foto: repro Instagram

Jevgenij Nikulin na obrázku z automobilové výstavy, snímek byl zveřejněný na jeho instagramovém profilu.

Článek

NYT rovněž citoval amerického ministra spravedlnosti Jeffa Sessionse, který v prohlášení kauzu označil za "hluboce znepokojivé chování opět vycházející z Ruska".

"Nebudeme tolerovat kybernetické útoky. Vyšetřování a stíhání těchto zločinů bude naší prioritou, bez ohledu na zemi, kde mají kořeny," dodal Sessions.

Pokud bude Nikulin odsouzen, hrozí mu více než 30 let vězení a pokuta přesahují jeden milion dolarů (20,6 miliónu Kč), napsal list NYT. Podle zveřejněného obvinění se Nikulin dopustil průniku do počítačového systému, poškození chráněného počítače, krádeže identity a obchodování s prostředky pro neoprávněný přístup.

Třicetiletý Nikulin všechna obvinění odmítá. Jeho právní zástupce tvrdí, že kauza je ve Spojených státech politicky motivovaná. Deník San Francisco Chronicle (SFC) informoval, že Nikulin byl u soudu zjevně unavený a požádal o návštěvu lékaře, čemuž soudkyně vyhověla. Ve středu soud rozhodne, zda obviněný zůstane během procesu ve vazbě.

O Nikulina usilovalo také Rusko

List SFC dále připomíná, že klíčovou otázkou, již si klade prokuratura, zpravodajské služby a odborníci na kybernetickou bezpečnost, je, co vše Nikulin ví a s kým spolupracoval - zda byl například napojen na petrohradskou Agenturou pro výzkum internetu. Ta je považována za prodlouženou ruku ruské vlády a je spojována s politickou reklamu zadávanou z Ruska před prezidentskými volbami v USA.

V únoru Spojené státy obvinily 13 ruských občanů a tři ruské subjekty z vměšování se do amerických prezidentských voleb v roce 2016. Česká policie Nikulina zadržela předloni v říjnu na základě amerického zatykače, který ho spojuje s devíti skutky z let 2012 až 2013. Od té doby byl ve vazbě na Pankráci, do USA odletěl v noci na dnešek. Podle amerických vyšetřovatelů se dopustil útoků na sociální sítě LinkedIn a Formspring a webové úložiště Dropbox.

O Nikulinovo vydání usilovalo také Rusko. Podle českého ministra spravedlnosti Roberta Pelikána ale byla žádost USA o vydání Nikulina důvodnější. Média připomínají, že před vydáním domnělého hackera do České republiky přijel šéf Sněmovny reprezentantů USA Paul Ryan, třetí nejvýznamnější politik Spojených států.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám