Hlavní obsah

Newyorský guvernér Cuomo rezignoval, sexuální obtěžování odmítl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Newyorský guvernér Andrew Cuomo, který čelí obviněním ze sexuálního obtěžování několika žen, oznámil v úterý rezignaci. Úřad opustí během 14 dnů. Odmítl, že by se k ženám kdykoli záměrně choval neuctivě. Řekl však, že boj proti „politicky motivovanému útoku” proti jeho osobě by New York vystavil měsícům chaosu, čehož nechce být příčinou.

Foto: Andrew Kelly, Reuters

Guvernér státu New York Andrew Cuomo

Článek

Cuomo připustil, že chyboval, když se podle svých slov choval „příliš důvěrně“ vůči některým svým podřízeným. Obvinění ze sexuálního zneužívání však popřel.

„Jsem bojovník a mým instinktem je bojovat proti této kontroverzi, protože jsem skutečně přesvědčen, že je politicky motivovaná," uvedl Cuomo, přičemž obvinění označil za nespravedlivá a nepravdivá. „Silný New York znamená láskyplný New York, a já mám New York rád a mám rád vás. Nikdy bych nechtěl být jakkoli neužitečný,“ dodal s tím, že "současná trajektorie" skandálu by vedla k mnoha měsícům kontroverzí a "stála by daňové poplatníky miliony dolarů", což nechce způsobit.

Guvernér státu New York sexuálně obtěžoval zaměstnankyně, tvrdí prokuratura

Amerika

Vyšetřovatelé tvrdí, že Cuomo vystavil ženy nechtěným polibkům, sahal jim na prsa nebo hýždě či se jich jinak nevhodně dotýkal, měl nevhodné poznámky ohledně jejich vzhledu případně sexuálního života a vytvořil pracovní prostředí „plné strachu a zastrašování”.

Rozhodnutí demokratického guvernéra přišlo ve chvíli, kdy mu hrozilo odvolání poté, co prokuratura zveřejnila zprávu, v níž vyšetřovatelé prezentovali závěr, že Cuomo sexuálně obtěžoval 11 různých žen. Ty prý byly terčem nežádoucích doteků, polibků a poznámek sexuální povahy.

Na postu guvernéra vystřídá demokratka Kathy Hochulová. Bude první ženou v této funkci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám