Hlavní obsah

Newyorská policie zveřejnila dosud nepublikované fotografie z 11. září

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

Newyorská policie ve středu uvolnila dosud nepublikované fotografie pořízené bezprostředně po teroristických útocích na dvojici mrakodrapů Světového obchodního centra ze září 2001. Snímky byly pořízeny z policejních vrtulníků.

Článek

Je ráno 11. září a nebe nad New Yorkem je blankytně modré. Rutinu pracovního dne narušuje nálet dvou unesených letadel do budov v srdci Manhattanu. Ulicemi se valí kouř, prach, budovy se řítí k zemi a okolí zasypávají trosky. Okamžitě umírá téměř 3000 lidí.

Nové fotografie události před téměř devíti lety uvolnila newyorská policie na základě žádosti stanice ABC News, která se odvolala na zákon o svobodnému přístupu k informacím.

11. září 2001

Při leteckých útocích na americkou půdu zahynulo v září 2001 téměř 3000 lidí. Skupina 19 Arabů unesla stroje na vnitrostátních linkách, které měly zasáhnout přední úřady. Únoscům se podařilo dvěma letadly zasáhnout a zničit mrakodrapy Světového obchodního centra (WTO) v New Yorku.

  • Boeing 767 American Airlines (na palubě 92 osob); spoj z Bostonu do Los Angeles. Do severní věže WTO v New Yorku narazil v 8:46. Pět únosců, pilotem Egypťan Muhammad Atta.
  • Boeing 767 United Airlines (na palubě 65 osob); spoj z Bostonu do Los Angeles. Do jižní věže WTC narazil v 9:03. Pět únosců, pilotem Marván Šihhí.
  • Boeing 757 American Airlines (na palubě 64 osob); spoj z Washingtonu do Los Angeles. V 9:43 (15:43 SELČ) narazil do Pentagonu. Pět únosců, pilotem Haní Handžúr.
  • Boeing 757 United Airlines (na palubě 44 osob); spoj z Newarku do San Franciska. V 10:10 havaroval v Pensylvánii. Čtyři únosci, pilotoval Libanonec Zijád Sámir Džarráh.

Zdroj: Novinky, ČTK

Reklama

Výběr článků

Načítám