Hlavní obsah

Newsweek: Chášukdží slovně napadl i Trumpa

Právo, ČTK, BBC, brw

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Novinář Džamál Chášukdží, zavražděný na saúdském konzulátu v Istanbulu, nekritizoval jen korunního prince Muhammada bin Salmána, ale i amerického prezidenta Donalda Trumpa. Podle týdeníku Newsweek se do něj pustil například v listopadu 2016 na konferenci ve Washingtonu kvůli „rozporuplné blízkovýchodní politice“ čerstvě zvoleného prezidenta.

Foto: Reuters

Džamál Chášukdží

Článek

„Až mu jeho poradci ukážou mapu, uvědomí si, že podporou (ruského prezidenta Vladimira) Putina podporuje i Írán?“ ptal se tehdy Chášukdží.

Vzápětí se podle listu Hürriyet od něj saúdskoarabská oficiální média distancovala. Státní agentura ke komentářům dříve prominentního novináře sdělila, že jsou „pouze jeho osobním názorem“, a panarabský Al-Haját mu zrušil sloupek, který v listu, patřícím jednomu ze saúdských princů, vycházel pět let.

V polovině roku 2017 novinář opustil Saúdskou Arábii a usadil se v USA, kde psal pro deník The Washington Post. Kritizoval saúdské vedení včetně korunního prince, třeba za účast ve válce v Jemenu. Newsweek také připomněl Chášukdžího dávnější minulost: jako novinář byl v 90. letech zpravodajem v Afghánistánu, Kuvajtu či Súdánu. Několikrát pořídil rozhovor s Usámou bin Ládinem, šéfem teroristické sítě al-Kajdá. Pracoval také jako poradce saúdského velvyslance v USA, prince Turkího Fajsala, předtím šéfa tajné služby.

Podle Ankary je za Chášukdžího vraždu odpovědný právě korunní princ a americká CIA pro to má podle tureckých médií důkazy. Přesto Trump tento týden prohlásil, že USA zůstanou neochvějným spojencem Saúdské Arábie, a v pátek se ohradil i proti informaci listu The Washinton Post, že CIA potvrdila, že vraždu si objednal korunní princ.

Korunní princ prověřuje spojence

Muhammad bin Salmán se mezitím vydal na zahraniční cestu po arabských zemích, první od vraždy. Zahájil ji ve Spojených arabských emirátech, po neděli by se měl přesunout třeba do Tuniska. Podle médií se bude snažit zjistit, jaké škody kauza Chášukdží napáchala na loajalitě saúdských spojenců v arabském světě.

Saúdský ministr zahraničí Ádil Džubajr označil vraždu za „nešťastnou chybu“. Zároveň prohlásil, že každý, kdo ji spojuje s korunním princem, překračuje „červenou linii“. Také tvrzení, že bin Salmán byl měl být zbaven nástupnictví, je podle něj nepřípustné. „Správci svatých míst (král Salmán) i korunní princ jsou prostě tabu,“ řekl.

Reklama

Výběr článků

Načítám