Hlavní obsah

Neubrzditelnou toyotu musel zastavit policejní vůz, automobilka závadu popírá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve Spojených státech nabírá na obrátkách spor kolem údajného neovladatelného zrychlování automobilu Toyota Prius. Právník řidiče Jamese Sikese, kterého v údajně neubrzditelném autě musel v rychlosti 150 km/h zpomalovat policejní vůz, odmítl technickou expertízu, podle níž byl vůz v pořádku. Toyota v současnoti čelí žalobě, že vědomě prodala statisíce automobilů s potížemi se zrychlováním.

Článek

Spor se týká incidentu z 8. března, při kterém Spikesův Prius na kalifornské dálnici dosáhl rychlosti 150 kilometrů v hodině a nebylo možné jej zabrzdit. Neštěstí nakonec zabránil řidič policejního auta, který najel před toyotu a postupně ji zpomalil.

Následná technická expertíza, kterou provedli pracovníci Toyoty ve spolupráci s americkým Národním úřadem pro bezpečnost silniční dopravy, ovšem neprokázala na voze žádnou závadu a problém se zrychlováním se nepodařilo znovu vyvolat.

Hybridní vůz Prius kombinuje pohon prostřednictvím elektrického a spalovacího motoru. Podle stanoviska Toyoty je systém navržen tak, aby elektrický motor „převzal vládu“ nad vozidlem v případě, že ve chvíli sešlápnutí brzdy selže funkce uzavření přívodu paliva do spalovacího motoru. To se podle zástupců Toyoty v Sikesově případě nestalo.

Firma svolala k opravě 8,5 miliónu aut

Toyota, která je v současnosti největší automobilkou světa, byla nucena kvůli problémům s plynovými pedály a brzdami svolat přes 8,5 miliónu automobilů k opravě. Společnost čelí v USA kritice, že se svoláváním automobilů začala příliš pozdě a postupuje příliš pomalu. Záležitost již prošetřují americké úřady. Nechtěné zrychlování toyot je v USA spojováno s 52 úmrtími při nehodách.

Kalifornští prokurátoři podali minulý pátek na automobilku žalobu, podle které Toyota vědomě prodala statisíce automobilů s potížemi se zrychlováním.

Reklama

Související témata:

Související články

Toyota odmítla ocenění pro vůz Prius

Největší světová automobilka Toyota Motor odmítla přijmout ocenění za energetickou hospodárnost, které japonská vláda udělila jejímu hybridnímu modelu Prius....

Šéf Toyoty se omluvil za porouchané vozy

Prezident japonské automobilky Toyota Akio Toyoda se v prohlášení omluvil za současné problémy firmy. Toyoda přisuzuje poruchy příliš rychlému růstu...

Výběr článků

Načítám