Hlavní obsah

Nejmocnějším člověkem planety je podle Forbesu čínský prezident

Novinky, rei

Čínský prezident Chu Ťin-tchao je nejvlivnějším člověkem na planetě. Vyplývá to z letošního hodnocení amerického magazínu Forbes. Hlava Číny tak v žebříčku na druhou pozici odsunula prezidenta Spojených států Baracka Obamu, jemuž byl primát přiznán vloni.

Foto: Profimedia.cz

Čínský prezident Chu Ťin-tchao

Článek

První desítce dominují státníci, mezi které pronikl jen papež Benedikt XVI., šéf americké centrální banky Ben Bernanke a zakladatel počítačové společnosti Microsoft Bill Gates.

Magazín sestavuje žebříček nejvlivnějších osobností každoročně. Stanovuje ho podle čtyř kritérií: podle velikosti vlivu osobnosti na masy lidí, podle velikosti jejich bohatství, podle toho, zda svůj vliv uplatňují ve více než jedné sféře, a jestli svou moc aktivně vykonávají.

Čínský prezident je hlavou 1,3 miliardy lidí – tedy pětiny světové populace – a největší armády světa. Čína se za jeho vedení stala druhou největší ekonomikou světa.

„Na rozdíl od svých západních protějšků, Chu může měnit říční toky, stavět města, věznit disidenty a cenzurovat internet, aniž by si musel zadávat s otravnými byrokraty,“ uvedl k výsledku ankety Forbes.

Deset nejvlivnějších osobností
Čínský prezident Chu Ťin-tchao
Prezident USA Barack Obama
Saúdskoarabský král Abdulláh bin Abdul Aziz al Saúd
Ruský premiér Vladimir Putin
Papež Benedikt XVI.
Německá kancléřka Angela Merkelová
Britský premiér David Cameron
Šéf centrální banky USA Ben Bernanke
Předsedkyně Indického národního kongresu Sonia Gándhíová
Bill Gates, zakladatel společnosti Microsoft a Nadace Billa a Melindy Gatesových

Forbes nerozlišuje vliv a moc pro dobro či s negativními dopady. „Umístění jednoduše reflektují realitu,“ uvedl magazín.

Na seznam stovky nejvlivnějších se letos dostali hned tři zločinci: vůdce teroristické sítě al-Káida Usáma bin Ládin (v pořadí 57.), Joaquín Guzmán, miliardářský šéf mexického drogového kartelu Sinaloa (č. 60) a Dawood Ibrahim Kaskar, indický kriminálník, o němž se tvrdí, že se podílel i na předloňských teroristických útocích v Bombaji, při nichž zemřelo 174 lidí (63. v pořadí).

Reklama

Výběr článků

Načítám