Hlavní obsah

Nástupce concordu. V USA představili demonstrátor nejrychlejšího nadzvukového letadla

Novinky, Michal Sobotka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Letecká společnost Boom Supersonic představila minulou středu v americkém Denveru letecký demonstrátor XB-1. Nově vyvíjené nadzvukové dopravní letadlo by se mělo stát novou generací concordu, který cestující naposledy přepravoval v roce 2003.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Denveru představili demonstrátor nejrychlejšího nadzvukovového dopravního letounu na světě, Concorde nové generaceVideo: AP

 
Článek

„Činíme pokroky směrem k našemu základnímu cíli. Chceme učinit svět výrazně přístupnějším. XB-1 je důležitým milníkem pro rozvoj našeho komerčního dopravního letadla Overture,“ řekl zakladatel a generální ředitel Boom Supersonic Blake Scholl.

V USA létá přísně utajovaný demonstrátor stíhačky šesté generace

Amerika

XB-1 by měl poprvé vzlétnout v roce 2021 a podstoupí uhlíkově neutrální testovací program. Letecká společnost Boom Supersonic také pracuje na vývoji jednoho z nejúčinnějších nadzvukových motorů, který by měl zaznamenat průlom v propulzní účinnosti pro letadlo Overture, které se společnost chystá představit nejdříve v roce 2025 a letecký certifikát by mělo získat nejpozději za další čtyři roky.

XB-1, nazývaný též „Baby Boom“, je tzv. trijet, tedy letadlo poháněné třemi proudovými motory. Demonstrátor bude 21 metrů dlouhý s rozpětím křídel 5,2 metru a váhou 6,1 tuny. XB-1 bude zhruba třetinové velikosti, než by měl být chystaný Overture, a měl by dosahovat cestovní rychlosti až 2335 km/h.

Demonstrátor slouží k testování a odzkoušení dílčích technologií.

Reklama

Výběr článků

Načítám