Hlavní obsah

Napomáhal jsem k zabití, přiznal policista, který zasahoval proti Floydovi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Minneapolis

Bývalý americký policista Thomas Lane se ve středu u soudu přiznal, že napomáhal zabití, když zasahoval proti černochovi Georgi Floydovi v květnu roku 2020. Prokuratura pro něj žádá tříletý trest a stahuje vážnější obvinění.

Foto: Profimedia.cz

Bývalý policista Thomas Lane

Článek

V rámci dohody o vině a trestu nebude Lane obviněn z napomáhání k neúmyslné vraždě druhého stupně.

„Potěšilo mě, že Thomas Lane přijal zodpovědnost za svou roli v případu smrti George Floyda,“ uvedl prokurátor státu Minnesota Keith Ellison.

„Uznání, že provedl něco špatného, je důležitým krokem k zahojení ran Floydovy rodiny, naší komunity i celého národa. Jedná se o významný moment v tomto případu a nezbytné řešení na další cestě ke spravedlnosti,“ dodal.

Za smrt černocha Floyda dostal bývalý policista Chauvin 22 a půl roku

Amerika

Délku trestu si Lane u státního soudu vyslechne 21. září.

Lane společně s bývalými kolegy J. Alexanderem Kuengem a Tou Thaem byl už na federální úrovni odsouzen z porušení občanských práv Floyda. V tomto případu zatím ještě není známo, kdy se rozhodne o výši trestů.

Čtvrtý bývalý policista Derek Chauvin byl minulý rok odsouzen za vraždu George Floyda k 22,5 roku vězení. Chauvin v květnu 2020 při zatýkání klečel Floydovi na krku přes devět minut, čímž mu způsobil smrt.

Reklama

Výběr článků

Načítám