Hlavní obsah

Nadace Gatesových dá na boj s dětskou obrnou 30 miliard

Nadace Billa a Melindy Gatesových dá na boj s dětskou obrnou ve světě 1,2 miliardy dolarů (asi 30 miliard Kč). Na tažení proti obrně přispěje i Německo, a to částkou 35 milionů eur (861 milionů Kč), jak oznámil spolkový kancléř Olaf Scholz. Ten v projevu zdůraznil, že akademická svoboda je klíčem vědeckého pokroku.

Foto: Anthony Bolante, Reuters

Bill Gates se svou ženou Melindou v roce 2012

Článek

„Společně se dětské obrny můžeme zbavit, pokud se to rozhodneme učinit,“ řekl v neděli Gates ve videoprojevu na úvod třídenního summitu Světové zdravotnické organizace (WHO). Zdůraznil, že boj s dětskou obrnou je výhradně na rozhodnutí lidstva.

O boji s obrnou hovořil i kancléř, který ale v projevu odsoudil útoky a hrozby vůči vědcům. „Výhrůžky vědcům nemůžeme a nebudeme akceptovat. Akademická svoboda je cenná a my ji budeme bránit,“ řekl Scholz. Poznamenal, že skvělé výsledky ve vědě jsou úzce propojeny právě s akademickou svobodou.

Scholz tak kritizoval výpady, kterým vědci za pandemie nemoci covid-19 museli čelit. Podle kancléře přitom právě pandemie ukázala, že ti, kdo na rady zdravotních odborníků spoléhali, krizí prošli nejlépe.

Do Velké Británie se vrátila po 40 letech dětská obrna

Zahraniční

Kancléř poukázal na pomoc Německa a dalších vyspělých zemí na boj s covidem a řekl, že Německo přispěje na celosvětový boj s dětskou obrnou dalšími 35 miliony eur. Spolková ministryně pro rozvoj Svenja Schulzeová pak přislíbila populačnímu fondu OSN dalších 57 milionů eur na zdravotní péči o ženy a dívky.

Úvod summitu narušilo opakované spuštění poplachu. Scholz kvůli tomu předstoupil před účastníky a řekl, že zatímco summit řeší otázky, které lidstvo palčivě tlačí, někdo stlačil tlačítko poplachu. Poznamenal, že poplach je dílem klimatických aktivistů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám