Hlavní obsah

Nebezpečný hurikán Ian je u Floridy. Čeká nás strašlivý den či dva, varoval guvernér

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Florida čeká na úder výjimečně silného hurikánu Ian, který by měl na pobřeží dorazit během následujících hodin. Živel, který v úterý drtivě zasáhl Kubu, nad Mexickým zálivem zesílil a teď s rychlostí větru 250 kilometrů za hodinu spadá na škále intenzity do čtvrté z pěti kategorií.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Snímek hurikánu Ian ze středy

Článek

Americké úřady i meteorologové varují, aby lidé hrozbu nepodceňovali, protože hurikán podle nich může být životu nebezpečný. Největší riziko hrozí pobřežnímu pásu dlouhému asi 350 kilometrů, kde jsou i města Fort Myers, Tampa, Sarasota a St. Petersburg. Povinně se tam mělo evakuovat 1,75 milionu lidí, dalším 750 000 obyvatel to úřady důrazně doporučily. Na Floridě se otevřelo 176 nouzových ubytovacích zařízení pro evakuované.

Národní středisko pro hurikány (NHC) ve středu ráno místního času (v poledne SELČ) uvedlo, že oko hurikánu se nachází asi 90 kilometrů jihovýchodně od města Naples na Floridě a k pevnině se dostane za několik hodin.

Podle hlášení z 20:00 SELČ už na Floridě řádí silné bouře, vítr a záplavy. Na sociálních sítích se objevují záběry zaplavených ulic.

Celá Kuba zůstala po úderu hurikánu Ian bez proudu

Zahraniční

Úřady ještě varovaly, aby se lidí včas evakuovali, protože pak už na to nebude čas. Ve středu ráno floridský guvernér Ron DeSantis řekl, že bouře se přiblížila natolik, že na bezpečnou evakuaci už je pozdě.

„Je to skutečně obrovská bouře.(…) Během uplynulé noci opravdu podstatně zesílila. (…) Čeká nás skutečně strašlivý den nebo dva,“ řekl na ranní tiskové konferenci.

Guvernér varoval zejména před vzedmutím hladiny moře a katastrofálními záplavami, vítr podle něj bude natolik silný, jako by řádilo tornádo. Podle NHC se může hladina v Mexickém zálivu zvednout až o pět metrů, napršet může až 46 centimetrů srážek, což je běžně úhrnné množství za několik měsíců. Meteorologové přitom nevylučují, že hurikán ještě zesílí a dostane se do nejvyšší, páté kategorie.

„Vím, že bych se tohohle (hurikánu) měl bát, ale na strach nemám čas. Prostě jen vím, že odtud musím zmizet,“ řekl agentuře Reuters jazzový pianista z Tampy John O'Leary, který právě balil auto a odjížděl s manželkou do bezpečnějšího vnitrozemí.

Podle stanice CNN se ucpávaly některé silniční tahy kvůli obrovskému počtu lidí, kteří se snažili z oblasti dostat pryč.

V ohrožené části Floridy jsou zavřená letiště a zábavní parky, ale také úřady, obchody, školy a některé nemocnice, nefungují ani přístavy. Guvernér varoval, že na čerpacích stanicích může dojít palivo. Energetické společnosti uvádějí, že dodávky proudu se mohou přerušit i na několik dní. V pohotovosti je 5000 členů národní gardy, asistovat jim můžou tisíce gardistů z okolních států.

Hurikán Ian se v úterý přehnal přes Kubu, kde mimo jiné způsobil masivní výpadek elektrického proudu na celém ostrově. Živel zdevastoval i provincii Pinar del Río, v níž se pěstuje velká část kubánského tabáku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám