Hlavní obsah

Celá Kuba zůstala po úderu hurikánu Ian bez proudu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poté, co se Kubou přehnal hurikán Ian, zkolabovala na ostrově elektrická síť a celá země zůstala bez proudu. S odvoláním na úřady o tom ve středu informovaly agentury Reuters a AP. Živel udeřil v úterý na západní část Kuby jakožto hurikán třetí kategorie z pěti, úřady kvůli němu nechaly evakuovat na 50 tisíc lidí. Bouře nyní míří na americkou Floridu a panují obavy, že by mohla nad mořem zesílit na hurikán čtvrté kategorie.

Foto: Mary Martin, ČTK/AP

Následky hurikánu Ian

Článek

Nejprve proud vypadl na západě Kuby, ale následně se zhroutila celá rozvodná síť, píše AP. Porucha v národním systému, která částečně souvisí s hurikánem, ovlivnila infrastrukturu, uvedl podle Reuters technický ředitel státní energetické společnosti Lázaro Guerra. Firma nyní pracuje na obnově dodávek elektřiny pro 11 milionů obyvatel země.

O výpadcích v dodávkách elektřiny kvůli hurikánu Ian informovaly kubánské úřady už dříve, kdy podle nich bylo bez proudu milion lidí.

Foto: Ismael Francisco, ČTK/AP

Kubu zasáhl hurikán.

Živel zdevastoval provincii Pinar del Río, v níž se pěstuje velká část kubánského tabáku, poznamenala AP. Zpustošil přitom jednu z nejdůležitějších tabákových farem. Bouře způsobila záplavy, poškodila domy a vyvracela stromy.

Podle stanice BBC má živel jednu oběť. Třiačtyřicetiletá žena zemřela poté, co se zřítily zdi jejího domu.

Hurikán nyní míří k americké Floridě, kde úřady vyzvaly k evakuaci 2,5 milionu obyvatel. Očekává se, že by nad teplými vodami Mexického zálivu mohl nabrat na síle až na čtvrtou kategorii a během dne by měl podle předpovědí udeřit na západní pobřeží.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám