Hlavní obsah

Na budovu se spícími židovskými studenty v Montrealu zaútočil střelec

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Neznámý střelec v noci na čtvrtek zaútočil na dva židovské objekty v kanadském Montrealu, oznámila tamní policie. Jedním z terčů byla budova, v níž v tu dobu spali studenti židovské náboženské školy. Žádní ranění hlášeni nebyli, policie po útočníkovi stále pátrá. Útoky už odsoudil kanadský premiér Justin Trudeau.

Foto: Profimedia.cz

Vchod do montrealské synagogy. Ilustrační foto

Článek

První výstřely zazněly kolem 4:30 ráno tamního času v budově židovské náboženské školy (ješiva gedola), kterou navštěvují studenti ve zhruba středoškolském věku.

„Na záběrech je vidět podezřelý s pistolí. Vnější okna budovy jsou opatřena ochrannou neprůstřelnou fólií, ale střelec pálil skrz kovové dveře, kulky pronikly 40 stop (zhruba 12 metrů - pozn. red.) dovnitř budovy a narazily do mramorové zdi,“ napsal web židovského deníku Ha-Modia s tím, že k incidentu došlo, když studenti spali na koleji.

Nedlouho poté byly hlášeny další výstřely na základní škole Herzilia Talmud Torah, která se nachází zhruba 10 minut jízdy autem od náboženské školy, která byla prvním cílem.

Kanadský premiér řekl, že je zprávami o incidentech zděšen. „Chci se vyjádřit velmi jasně: Odsuzujeme toto antisemitské násilí co nejdůrazněji. Tato nenávist zde v Montrealu, v Quebecu nebo v Kanadě nemá místo,“ řekl Trudeau podle webu Montreal Gazette.

„Musíme si pamatovat, kdo jsme. Vím, že emoce jsou vypjaté – že lidé mají strach, truchlí. Ale útočit jeden na druhého, to jako Kanaďané neděláme,“ dodal kanadský premiér.

Útok na synagogu, šarvátka mezi studenty

Mírnit emoce se snažil i rabín Menachem M. Karmel z náboženské školy, která se stala terčem útoku. „Není důvod k panice,“ vzkázal podle webu Ha-Modia v dopise školní komunitě s tím, že veškeré potřebné informace poskytl úřadům. „Veškeré naše úsilí zaměřujeme na zajištění toho, aby byl zaveden plán pro zajištění trvalé bezpečnosti a ochrany našich studentů a zaměstnanců,“ dodal.

Foto: Profimedia.cz

Válka na Blízkém východě budí emoce i v Montrealu. Na snímku protiizraelský protest části ultraortodoxních židů.

Židovský zpravodajský web připomíná, že už v pondělí v Montrealu kdosi hodil zápalné láhve na komplex, kde se nachází synagoga a školka. I tento incident, který způsobil menší materiální škody a žádná zranění, se stále vyšetřuje.

Až montrealská policie přitom musela ve středu uklidňovat šarvátku, která kvůli bojům mezi Izraelem a palestinským teroristickým hnutím Hamás vypukla mezi studenty tamní Concordia university, hlásila kanadská stanice CBC.

Antisemitských útoků i v západních zemích v posledních dnech přibylo. Ve čtvrtek například francouzská média informovala, že dospívající chlapec v pařížském metru napadl rabína, arabsky na něj křičel a kopl ho do zad. Chlapce, který tvrdí, že je mu 14 let a pochází ze Sýrie, zadržela policie. Policie na předměstí Paříže také ve čtvrtek zadržela školáka, který řekl spolužákům, že chce pobodat učitelku matematiky, protože je židovka.

V Itálii se ve čtvrtek na zdech domů v římské židovské čtvrti objevily hákové kříže a Davidovy hvězdy, mezi nimiž bylo rovnítko. Deník La Repubblica upozorňuje, že se symboly objevily na výročí takzvané křišťálové noci, nacistického pogromu na židy v roce 1938.

Scholz v jarmulce pohrozil migrantům

Zahraniční

Na domy v Paříži někdo sprejuje Davidovu hvězdu, množí se antisemitské činy

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám