Hlavní obsah

Muži bez rukou transplantovali nové paže, jeho dárcem je oběť střelby

Novinky, Markéta Klánská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mexico City

Lékaři z Mexika dali novou naději pacientovi s těžce popálenýma rukama od elektřiny. Provedli unikátní dvojitou transplantaci, první svého druhu v Latinské Americe. Tento čtvrtek byl pacient teprve po 20 dnech v nemocnici propuštěn domů.

Mexičtí lékaři provedli unikátní dvojitou transplantaci rukouVideo: Novinky/Reuters

 
Článek

Dvaapadesátiletý Gabriel Grenados z kanceláře generálního prokurátora Mexico City se těžce zranil na stavbě v lednu loňského roku. Po více než roce, tedy v květnu 2012 mu lékaři obě ruce transplantovali.

Na tiskové konferenci před odchodem z nemocnice Grenados ukázal své nové končetiny, zatím skryté pod obvazy. Ještě má totiž před sebou velký kus cesty. „Je potřeba hodně trpělivosti, abych prošel celou terapií, která má následovat. Mám ale podporu lékařského personálu, který byl zatím výborný. Všichni se o mě starali, abych se mohl lépe a lépe zotavovat,“ uvedl pro agenturu Reuters Grenados s tím, že léčba a rehabilitace bude dlouhá a drahá.

„Uvědomuji si, že to bude drahé. Nevím, jak se věci nakonec vyvinou, zatím mám ale v lékařích oporu. Posouváme se kupředu kousek po kousku,“ dodal pacient.

Odhodlání dosáhnout nejlepších výsledků

Operace, kterou chirurgové nacvičovali na tělech mrtvých, byla první svého druhu v Latinské Americe. Lékařům se podařilo najít vzácné štěpy od dárce se stejnou krevní skupinou, které navíc odpovídaly velikostí, tvarem a barvou. Pocházely od 34letého muže, který byl zabit při přestřelce.

Doktor Martin Iglesias, vedoucí chirurgického týmu, který provedl transplantaci, se nechal slyšet, že dosažení maximální funkčnosti rukou pacienta je velká výzva. Na druhou stranu ale uvedl, že je jeho tým pevně odhodlaný dosáhnout nejlepších možných výsledků.

V zemi podle lékařů čeká na transplantaci rukou více než 20 lidí. Jen málo z nich se ale dočká vhodného dárce jako Grenados.

Transplantaci rukou provedl i český chirurg

Podobnou transplantací rukou se může pochlubit i tým českého chirurga Bohdana Pomahače. V říjnu loňského roku transplantoval v nemocnici v Bostonu obě ruce pětašedesátiletému Američanovi, který o končetiny přišel v roce 2002 kvůli krevní infekci. [celá zpráva]

Jinak ale chirurg Pomahač a jeho tým proslul zejména díky transplantacím obličeje. Nejznámější je asi případ Dallase Wiense, prvního Američana s transplantovaným obličejem. [celá zpráva]

Muž s transplantovaným obličejem opět cítí polibky své dceryVideo: Novinky/Reuters

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám