Hlavní obsah

Muže odsouzeného k smrti po 22 letech osvobodili

Novinky, Alžběta Trousilová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

Státní zástupce v americkém státě Tennessee po 22 letech vzdal boj o vinu Paula House v případu vraždy Carolyn Munceyové z roku 1985. House byl rok po činu odsouzen za vraždu a znásilnění k trestu smrti. Už před lety bylo ale federálním soudům po testech DNA jasné, že je nevinný, státní zástupce ale stále trval na opaku, chybu však přiznal teprve nyní a formálně obžalobu stáhl.

Článek

Nejvyšší soud USA trest zrušil před třemi lety, pouhý měsíc předtím, než měl být House popraven. Už v roce 1997 bylo přitom jasné, že muž zločin nespáchal, státní zástupce to ale odmítal uznat.

"Je jasně nevinný, ale kdyby záleželo jen na státě Tennessee, byl by už deset let mrtvý," řekl federální obhájce Stephen Kissinger.

Muž trpí roztroušenou sklerózou a pohybuje se na invalidním vozíku. Stát Tennessee ho vinil z vraždy manželky jeho kamaráda. Podezření na něj padlo, protože byl kvůli sexuálnímu napadení tehdy v podmínce. Jeho alibi na noc vraždy bylo navíc nejasné. Tvrdil, že v době vraždy byl u sebe doma několik kilometrů od místa zločinu. Žalobce ale tvrdil, že do domu svého kamaráda přijel, ženu zabil a zase odjel. Na těle měl totiž rány, které nevysvětlil. Na kalhotech byla navíc nalezena krev oběti a na oběti bylo sperma.

Důkaz krve byl postupně zpochybněn, protože vyšlo najevo, že se krevní stopy na kalhoty zjevně dostaly až v laboratoři. Testy DNA později zjistily, že sperma patřilo manželovi oběti. Stopy za nehty ženy taktéž podle testů nepatřily Houseovi, ale někomu jinému.

"Dnes existují technologie, které tehdy nebyly. Jasně to ukázalo, že do zločinu byl zapleten někdo jiný," řekl podle CNN státní zástupce Paul Phillips, který byl ještě minulý týden přesvědčen o tom, že House je vinen.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám