Hlavní obsah

Muž zabil na radnici v americkém Kirkwoodu několik úředníků

CNN, DPA, ČTK, aš, New York Times

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ST. LOUIS

Tragédií skončil ve čtvrtek večer konflikt místního občana s radnicí v americkém městě Kirkwood u missourského St. Louis. Padesátiletý Charles Lee Thornton vtrhl na veřejné zasedání radnice a zastřelil tři účastníky schůzky rady. Starosta Mike Swoboda, kterého trefil do hlavy, skončil v nemocnici. Thornton zabil celkem pět lidí, než ho zasahující policisté zastřelili.

Článek

Ozbrojený muž, kterého novinářka později identifikovala jako Charlese Lee Thorntona nejprve zabil dva strážce radnice, jednoho už na parkovišti u radnici a druhého před zasedacím sálem, kde se konala schůze.

Pobíhal po chodbách a křičel „Zabijte starostu,“ a pálil po každém, koho potkal. Pak vtrhl do sálu. Před třiceti lidmi včetně novinářů začal střílet po účastnících schůzky. Zasáhl jich pět, tři zabil, dva zranil. Starosta Mike Swoboda zasažený do hlavy, je v kritickém stavu.

Policisté před radnicí v Kirkwoodufoto: Reuters/Tim Parker

Podle svědků vypálil Thornton patnáct až třicet ran, než ho další policista zlikvidoval.

Thornton měl s radou delší dobu spory. Za narušení jejích veřejných schůzí v roce 2006 byl dvakrát zatčen. Pak se s městem soudil, že porušilo jeho právo na svobodný projev, když mu bylo zakázáno mluvit. V lednu ale jeho žalobu soud odložil.

Policisté před radnicí v Kirkwoodufoto: ČTK/AP

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám