Hlavní obsah

Muž se dal přeoperovat na ženu poprvé před 60 lety, dřív by dostával elektrošoky

Právo, ČTK, znk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když si před šedesáti lety tehdy 26letý americký fotograf George Jorgensen nechal na dánské klinice chirurgicky změnit pohlaví, netušil ještě, že se z něj stane světová celebrita.

Foto: Profimedia.cz

Christine Jorgensenová po operaci

Článek

Jorgensen vyrůstal v dánsko-americké rodině v Bronxu. Měl normální, šťastné dětství − až na jeden moment. „V pěti letech jsem si přál k Vánocům blonďatou panenku, jenže pod stromečkem byl červený vláček,“ napsal ve své biografii.

V roce 1945 ho odvedli do armády, zoufalé touze být ženou ale neunikl. Po návratu do New Yorku se doslechl o možnosti operativní změny pohlaví, kterou nabízel v Kodani tým pod vedením doktora Christiana Hamburgera, specialisty na rehabilitační hormonální terapii.

George tak u něj podstoupil hormonální léčbu a následnou sérii operací, díky kterým se z něj stala Christine – jméno si vybral na počest lékaře.

Foto: Profimedia.cz

Christine Jorgensenová ještě jako mladý George

Berlín: potajmu už ve 20. letech

První pokusy se změnou pohlaví se ale uskutečnily už ve 20. a 30. letech minulého století v Berlíně, tajně a bez hormonální léčby. Až Jorgensen se stal prvním mediálně známým člověkem se změněným pohlavím. Tehdy šlo o něco společensky nevídaného, a proto se z původně soukromé operace takřka přes noc stala světová senzace. „Z bývalého vojáka je blonďatá sexbomba!“ sděloval titulkem 1. prosince 1952 americký list The Daily News. A když v únoru 1953 Christine opustila nemocnici, byla z ní celebrita.

„Nechápala jsem, proč na mě byla upřena taková pozornost. Když se ale nyní dívám zpět, uvědomuji si, že to byl začátek sexuální revoluce – a já jsem se náhodou stala jedním ze spouštěcích mechanismů,“ řekla později.

Nová kráska neměla ale klidný život. Svého nového statusu dokázala využít a nechávala si platit za vystupování v estrádách jako herečka a zpěvačka. V 60. letech napsala autobiografii, podle níž vznikl i film. Usadila se v jižní Kalifornii, kde v roce 1989 zemřela na rakovinu plic. Dožila se 62 let.

„Lidé stále nechápou, že tu jde o identitu. Neděláš to ani tak ze sexuálních důvodů, ale hlavně proto, kdo jsi. Většina lidí se nemůže smířit s tím, že žádný živočich není stoprocentně samec nebo samička. Jde o sérii gradací,“ vysvětlila Christine v rozhovoru tři roky před smrtí.

Transsexuály dříve léčili

Transsexualita je obecně popsána jako stav nesouladu mezi psychickým a tělesným pohlavím. Jde o vrozenou dispozici, mezi příčinami se uvádí hormonální nerovnováha v matčině těle během těhotenství.

V minulosti se většinová společnost tyto lidi pokoušela drasticky „vyléčit“ pomocí elektrošoků nebo psychologických terapií. Po Jorgensenové ale začala na transsexualitu pohlížet s větší otevřeností.

Operaci podstoupilo jen v USA do roku 1980 odhadem 3000 až 6000 Američanů. V Británii okolo 5000 lidí – 400 ročně. A stále jich přibývá. Letos v létě se nechal slyšet režisér snímku Matrix Larry Wachowski (47), že po 10 letech užívání hormonů je ženou. Jmenuje se Lana. Známá je i proměna dcery zpěvačky Cher Chastity, která je nyní mužem jménem Chaz Bono.

Dlouhý proces

Dnes v oboru existuje mnoho specializovaných klinik. Nechává se přitom operovat více mužů než žen. Změna pohlaví probíhá několik let. Začíná pohovorem s lékaři a psychoterapeuty. Po fázi podávání pohlavních hormonů přichází operace, jež změní pohlavní orgány. Vše završí právní kroky – nové pohlaví je úředně zapsáno.

„Operace prodělaly vývoj. Od prosté kastrace až ke snaze vytvořit zevní genitál vzhledově i funkčně co nejbližší předloze,“ říká Jan Válka, šéf kliniky v Brně, kde se v roce 1975 u nás poprvé podařilo prosadit změnu pohlaví. Dnes mají čeští transsexuálové i své weby, například transgender.cz a transforum.cz.

Odborníci se shodují, že vyhovění jejich touze je nejen oprávněné, ale je i levnější, když léčbu plně uhradí zdravotní pojišťovna. Náklady na celoživotní psychiatrickou stabilizaci by byly větší.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám