Hlavní obsah

Mladík, který zabil při střelbě na americké škole 17 lidí, dostal doživotí

Floridský soud ve středu uložil doživotní trest vězení bez možnosti propuštění 24letému Nikolasovi Cruzovi, který ve škole ve městě Parkland na Floridě v roce 2018 zastřelil 17 lidí. Podle agentury AP neměla soudkyně Elizabeth Schererová na výběr, protože již dříve porota odmítla udělit čtyřiadvacetiletému střelci trest smrti.

Foto: Pool, Reuters

Nicolas Cruz u soudu

Článek

Soudkyně vynesla 17 doživotních trestů za vraždu. Dalších 17 doživotí pak Cruz dostal za pokus o vraždu lidí, kteří byli zraněni.

Středeční trest se očekával, protože porota, která případ posuzovala, se v polovině října neshodla na udělení trestu smrti. Podle floridských zákonů musí s hrdelním trestem souhlasit všichni členové poroty.

Před vynesením trestu soudkyně Schererová umožnila rodinným příslušníkům obětí, aby se vyjádřili. Ti se na Cruze tvrdě obořili. „Tohle stvoření nemá žádnou hodnotu, která by ho vykoupila,“ řekl Max Schachter, jehož čtrnáctiletý syn Alex zemřel, když ho Cruz zastřelil oknem ve třídě. „Doufám, že další vězni, se kterými se ve svém novém životě setkáš, ti způsobí bolest, doufejme, že opakovaně a sedmnáctkrát, dokud nebudeš prosit o milost, stejně jako tvé oběti,“ vzkázal Schachter střelci, aniž by vyslovil jeho jméno.

Někteří příbuzní obětí také kritizovali floridské zákony, které vyžadují jednomyslnost pro udělení trestu smrti, či počínání obhájců. Ti mimo jiné tvrdili, že nadměrné pití Cruzovy biologické matky způsobilo, že pachatel má poškozený mozek a nedokáže se ovládat.

Cruz na školu, ze které byl předtím vyloučen, zaútočil, když mu bylo 19 let. Mezi jeho oběťmi byli studenti i zaměstnanci školy. Podle agentury AP ještě soudní porota v USA nikdy neposuzovala masovou střelbu s tolika oběťmi, jako byl masakr z Parklandu.

Přeživší studenti střelby v Parklandu jsou šokováni Bidenovou nečinností

Zahraniční

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám