Hlavní obsah

Míra inflace v Argentině se dostala na 211 procent

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Roční míra inflace v Argentině se v prosinci vyšplhala na 211,4 procenta a byla nejvýše za 32 let. Vyplývá to z dat, která ve čtvrtek zveřejnil místní statistický úřad. Nový krajně pravicový a ultraliberální prezident Javier Milei se hyperinflaci snaží mírnit přísnými úspornými opatřeními. Kvůli vysoké inflaci začne Argentina tisknout nové bankovky s desetkrát vyšší nominální hodnotou, než jsou ty současné.

Foto: Profimedia.cz

Argentinská žena kupující brambory. Ilustrační foto

Článek

Meziměsíčně ceny v Argentině vzrostly o 25,5 procenta, což je mírně pod odhady. Údaje podle agentury AP odrážejí výrazný dopad řady šokových opatření, včetně 50procentní devalvace měny.

Milei v rozhovoru s rozhlasovou stanicí v Buenos Aires před zveřejněním údajů řekl, že pokud bude měsíční míra inflace nižší než vládní prognóza, která uváděla 30 procent, bude to úspěch. „Pokud se to číslo přiblíží 25 procentům, znamená to obrovský úspěch,“ řekl prezident.

V pátek vládní mluvčí Manuel Adorni řekl, že inflace zůstane zřejmě vysoká i v příštích měsících. „Je pravděpodobné, že i v příštích měsících budeme mít dvoucifernou (meziměsíční) inflaci,“ uvedl podle deníku El Clarín. Podle něj vláda vyvíjí nadlidskou snahu, aby růst cen zmírnila. „Údaj je to špatný, ale mohl být ještě daleko horší,“ řekl Adorni.

Říkají mu Blázen. Papeže nazval imbecilem. Argentinským prezidentem se stal uragán s motorovou pilou

Amerika

Kvůli vysoké inflaci Argentina začne vydávat nové bankovky v nominální hodnotě 10 tisíc a 20 tisíc pesos, což je v přepočtu zhruba 300 a 600 korun. V současnosti se v Argentině používají bankovky s nejvyšší hodnotou tisíc a dva tisíce pesos. Nové bankovky, jež mají být k dispozici od druhé poloviny roku, podle centrální banky „usnadní transakce mezi uživateli a zefektivní logistiku finančních institucí“.

Argentina tak co do růstu spotřebitelských cen předstihla Venezuelu, které vládne autoritářský prezident Nicolás Maduro. Venezuela byla mezi latinskoamerickými zeměmi v míře inflace léta na špici, nicméně loni tam inflace podle odhadů zpomalila na 193 procent.

„Museli jsme zrušit věci, které nám zpestřovaly život,“ řekla agentuře Reuters 79letá důchodkyně Susana Barriová. Dodala, že si už nemůže dovolit zvát své přátele na grilování, které bylo v Argentině dlouho klíčovou součástí společenského života. „Ta radost, kterou jsem měla, když jsem mohla pozvat přátele na grilování, což je tady typické, ta je teď nemožná,“ dodala.

Vysoká inflace provází Argentinu řadu let, nyní je však míra růstu cen nejvyšší od začátku 90. let, kdy se země dostávala z období hyperinflace. Obzvlášť rychle přitom rostou ceny potravin.

Prezident Milei, který nebyl součástí tradičních politických kruhů, se dostal k moci díky hněvu voličů na zhoršující se hospodářskou situaci. V úřadu je měsíc, ale varoval, že změny budou potřebovat delší čas a že se situace může ještě zhoršit, než se zlepší. Mnoho Argentinců si dál utahuje opasky, přičemž dvě pětiny obyvatel žijí v chudobě.

Argentinský prezident Milei začal úřadovat, lidé se bouří proti úsporným opatřením

Amerika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám