Hlavní obsah

Milei nechal zavřít státní tiskovou agenturu, je prý hlásnou troubou opozice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Argentinský prezident Javier Milei nechal zavřít státní tiskovou agenturu Télam. Její budovy v pondělí brzy ráno obklíčila policie a zaměstnanci dostali zprávu, že nemají chodit do práce přinejmenším týden. Zmizela i webová stránka Télamu. Místo ní se objevil nápis, že je stránka „Off-line kvůli rekonstrukci“. Podle Mileie je agentura hlásnou troubou perónismu, který je nyní v opozici.

Foto: Victor R. Caivano, ČTK/AP

Demonstranti před budovou argentinské státní tiskové agentury Télam přinesli plakáty s nápisem „Bráníme Télam“.

Článek

Agentura Télam tak v pondělí přestala fungovat, nedostupný je i její digitální archiv. Během tohoto týdne vláda rozhodne o osudu agentury a jejích zaměstnanců, uvedl mluvčí kabinetu Manuel Adorni.

Milei ohlásil úmysl uzavřít agenturu, která funguje nepřetržitě od roku 1945, už v pátek. Télam označil za zdroj perónistické propagandy, politického směru pojmenovaného podle někdejšího prezidenta Juana Peróna. Politici, kteří se odvolávají na jeho odkaz, byli v posledních letech v Argentině u moci, nyní je jich však převážná většina v opozici.

Foto: Agustin Marcarian, Reuters

Argentinský prezident Javier Milei se během jednání parlamentu dívá směrem k lavicím peronistické opozice.

Proti rozhodnutí o uzavření agentury chtěli v pondělí protestovat její zaměstnanci, kterých je zhruba 700. Chystali se vniknout do sídla Télamu a symbolicky ho obejmout. Již v noci však policie postavila kolem budov zátarasy, což protest zaměstnanců zmařilo.

Podle prohlášení zaměstnanců je uzavření tiskové kanceláře „jedním z nejhorších útoků na svobodu slova za posledních 40 let demokracie“, tedy od pádu vojenské junty.

Mileiův reformní autobus kvůli opozici přibržďuje

Ekonomika

Milei vede kampaň i proti řadě dalších veřejných institucí, které jsou podle něj neefektivní, příliš nákladné či zkorumpované. Télam je podle něj hlásnou troubou levicově orientované peronistické opozice.

Milei je ultraliberální ekonom, který prosazuje zeštíhlení veřejného sektoru a co nejmenší státní zásahy do společnosti a hospodářství. Před volbami sliboval, že státní média včetně agentury Télam nechá zprivatizovat.

Mileiova motorová pila úřaduje. Rozpočet Argentiny skončil po téměř 12 letech v přebytku

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám