Hlavní obsah

Mexická armáda zabila zakladatele brutálního kartelu Zetas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ciudad de México

Vojáci na severu Mexika zabili zakladatele obávaného drogového kartelu Zetas a vojenského zběha Galdina Mellada Cruze alias Z-9. Uvedla to agentura AP.

Foto: Profimedia.cz

Snímek Galdina Mellada Cruze, který po jeho zabití zveřejnily mexické úřady.

Článek

Cruz padl v jedné ze dvou přestřelek v příhraničním městě Reynosa minulý pátek. Vyšetřovatelům se na základě shromážděných informací podařilo najít dům, v němž se skrýval. V boji, při němž byly použity i granáty, padlo pět dalších civilistů a jeden voják.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Podle policie působil Cruz jako druhý velitel skupiny operující u hranice se Spojenými státy. Založil ale ještě jeden gang, o němž však úřady nesdělily podrobnosti.

Cruz býval elitním příslušníkem mexické armády, ale dezertoval a založil Zetas jako nájemní sílu pro šéfa Kartelu ze zálivu Osiela Cardenase Guillena. Zetas prosluli svojí brutalitou.

Když byl Guillen v roce 2003 dopaden, začali se Zetas osamostatňovat, až se o sedm let později zcela odtrhli. Následovala válka kartelů o ovládnutí pašeráckých tras na východě a severovýchodě země, která pokračuje dodnes.

Jen ve státě Tamaulipas, jehož je Reynosa hlavním městem, bylo za poslední měsíc zabito více než 80 lidí. Vláda ve středu oznámila, že tam pošle bezpečnostní posily.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám