Hlavní obsah

Manželé žalují fotografa o miliony za snímek, na němž hrozí zbraněmi demonstrantům z BLM

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

St. Louis

Pár z amerického města St. Louis žaluje fotografa agentury UPI Billa Greenblatta kvůli tomu, že je zachytil, jak vyhrožují se zbraněmi v rukou demonstrantům podporujícím hnutí Black Live Matters. Manželé tvrdí, že snímek, na kterém míří zbraněmi na jiné lidi, je ponížil, způsobil jim emoční stres a psychickou újmu, uvedla agentura AP.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Manželé McCloskeyovi v červnu mířili zbraněmi na demonstranty procházející kolem jejich domuVideo: Reuters

 
Článek

Mark a Patricia McCloskeyovi jsou přitom stíháni, že demonstrantům vyhrožovali se zbraní v ruce.

Fotograf je zachytil 28. června, jak míří zbraněmi na stovky demonstrantů, kteří procházeli kolem jejich domu. McCloskey měl v ruce automatickou pušku AR-15, jeho žena pistoli.

Manželé se hájí, že demonstranti procházeli kolem jejich domu soukromou ulicí, čímž porušili zákon, a proto vytáhli zbraně. Nepoužili je, protest proběhl bez násilností.

Mluvení tě stojí kyslík, odbýval policista Floydovy stížnosti

Amerika

Žalobu podal pár v pátek u místního soudu na fotografa a síť, která snímky šíří.  Požadují 1,15 milionu dolarů (zhruba 25,5 milionu korun).

Foto: Profimedia.cz

Mark a Patricia McCloskeyovi vyhrožují demonstrantům.

Situaci zachytil fotograf agentury UPI Bill Greenblatt. Reportéři ovšem mohou pořizovat reportážní snímky z dění i bez souhlasu fotografovaných, pokud je to ve veřejném zájmu a slouží to k informování, podotkla AP.

Zostudili nás, tvrdí manželé

Dvojice ovšem tvrdí, že fotografie přispěla k tomu, že jsou nyní celonárodně známí a zostuzení. Podle žaloby se fotograf a UPI na snímku obohacují, protože další žalovaná společnost Redbubble fotografii tiskne na objednávku na trička, roušky a další předměty bez jejich souhlasu. Snímek na těchto předmětech doprovázejí často urážlivé texty, které jim způsobují ponížení, psychickou újmu a emocionální stres.

UPI ani Redbubble se k žalobě pro agenturu AP nevyjádřily.

UPI ale nedávno uvedla, že zvažuje podniknout proti páru právní kroky, protože snímek použil na vlastní blahopřejné pohlednici.

Reklama

Výběr článků

Načítám