Hlavní obsah

Tisíce mladých mužů odvedli od rodin a zastřelili. OSN popsala, jak se Maduro drží u moci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ženeva
Aktualizováno

Venezuelské bezpečnostní složky a provládní milice v rámci snahy o neutralizaci politických oponentů prezidenta Nicoláse Madura zabily tisíce mladých mužů. K jejich tělům nastražily zbraně či drogy a manipulovaly s důkazy, aby se zdálo, že se bránili zatčení.

Foto: Stringer, Reuters

Venezuelský prezident Nicolas Maduro

Článek

Uvedla to ve čtvrtek ve své zprávě Organizace spojených národů. Podle údajů venezuelské vlády policie zastřelila v loňském roce 5287 lidí, kteří se bránili zatčení.

Od začátku letošního roku do 19. května to bylo 1569 lidí. Zpráva OSN tvrdí, že v mnoha těchto případech bezpečnostní složky zadržené nezákonně zabily v rámci mimosoudních poprav.

Podle zprávy bylo toto jednání, které nabíralo na intenzitě od roku 2016, součástí vládní strategie, jejímž cílem bylo neutralizovat, utlačovat a kriminalizovat politické oponenty a lidi, kteří byli kritičtí vůči Madurově režimu.

Manipulace s důkazy

Rodiny 20 zabitých mužů ve svých výpovědích popsaly, že k nim příslušníci speciálních jednotek venezuelské policie FAES oblečeni v kuklách přijeli v černých vozidlech bez poznávacích značek. Následně vtrhli do domů, kde obyvatelům brali jejich osobní věci a napadali ženy a dívky, které někdy svlékali donaha.

Od rodin pak oddělili mladé muže a zastřelili je. Následně začali manipulovat s místem činu, k tělům dávali drogy a zbraně nebo ze zbraní zabitých stříleli do stěn a do vzduchu, aby vzbudili zdání, že se muži bránili zatčení.

Počet vražd je šokující

Zprávu vypracovala podle AP vysoká komisařka OSN pro lidská práva, bývalá chilská prezidentka Michelle Bacheletová. Ta uvedla, že počet mimosoudních poprav při operacích je „šokujícím způsobem vysoký”.

Bacheletová se soustředila na posledních osmnáct měsíců operací a zprávu sestavila na základě údajů od obhájců lidských práv, zatčených a svědků. Zemi sama navštívila.

Při zveřejnění zprávy vyzvala k odzbrojení a rozpuštění provládních ozbrojených milicí známých jako „collectivos”. Ty jsou zřejmě hlavními pachateli.

Smrt námořního kapitána

Tento týden v pondělí Bacheletová informovala o šokující smrti zatčeného námořního kapitána ve výslužbě Acosty Aravéla. Ten byl zatčen neznámou skupinou ozbrojených mužů 21. června a sedm dní o něm nikdo nic nevěděl. Před soudce ho přivezli na kolečkovém křesle, na těle měl jasné stopy mučení. Soudce ho poslal do vojenské nemocnice, kde v sobotu zemřel.

„Jsem šokována údajným mučením kapitána Acosty Arévala. To, jak s s ním zacházeli ve vazbě, mohlo být příčinou jeho smrti,” prohlásila Bacheletová a vyzvala k vyšetření příčin jeho smrti.

Reklama

Výběr článků

Načítám