Hlavní obsah

Madoffova bratra poslali na 10 roků za mříže

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

Bratr odsouzeného finančníka Bernarda Madoffa jde do vězení na deset let. Ve čtvrtek o tom rozhodl soud v New Yorku. Trest Peterovi Madoffovi uložil za účast na bratrově mnohamiliardovém pyramidovém podvodu.

Foto: ČTK/AP

Peter Madoff

Článek

„Jsem velmi zahanben. Je mi hluboce líto, že moje chyby vedly ke zklamání spousty lidí, včetně těch, které miluji,“ řekl u soudu Madoff mladší. Dodal, že své chování se pokusil odčinit přiznáním viny a souhlasem se zabavením majetku. Současně se ale hájil tvrzením, že o podvodném systému svého o sedm let staršího bratra nevěděl.

„Moje rodina byla v důsledku hrozného chování mého bratra rozervána,“ řekl. Měl na mysli také synovce Marka, který po odhalení otcova podvodu neunesl tlak a oběsil se.

Soud 67letého Petera Madoffa uznal vinným už v červnu. Deset roků byla nejvyšší možná sazba za falšování účetnictví a účast na podvodu.

Bernard Madoff už ve vězení sedí tři roky. Soud mu uložil trest v souhrnné délce 150 let. V pyramidovém schématu, který Madoff provozoval dlouhé roky, přišly o své peníze tisíce lidí. Celkový objem ztrát činil 20 miliard dolarů (zhruba 380 miliard korun).

Účetnictví falšoval celé desetiletí

Peter Madoff nastoupil do bratrovy firmy po studiích práv v roce 1970. Jeho plat v posledních letech přesahoval výši 40 miliónů dolarů (bezmála 800 miliónů korun) ročně. Podle vyšetřovatelů začal zprávy pro finanční úřady falšovat v polovině 90. let.

Kromě bratrů Madoffových nebyl zatčen nikdo z příbuzných, rodina však musí vrátit téměř všechen majetek. Madoffově ženě Marion a dceři Shaně zůstane „jen“ 771 733 dolarů (zhruba 14,6 miliónu korun), napsala agentura AP.

Obvinění v souvislosti s pyramidovým podvodem čelí ještě pět osob včetně dlouholeté sekretářky Bernarda Madoffa.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám