Hlavní obsah

Londýnský soud odmítl propustit Assange na kauci

Londýn
Aktualizováno

Zakladatel portálu WikiLeaks Julian Assange zůstane ve vazbě v Británii. Žádost o jeho propuštění na kauci ve středu zamítl londýnský soud. Ten již v pondělí odmítl jeho vydání do Spojených států, kde čelí obvinění ze špionáže a nezákonného zveřejnění tajných dokumentů.

Foto: Henry Nicholls, Reuters

Julian Assange

Článek

V pondělí britský soud odmítl vydání Assange do Spojených států. Americká vláda oznámila, že se hodlá proti tomuto verdiktu odvolat.

„Pokud by byl pan Assange dnes propuštěn, existují zásadní důvody domnívat se, že se nevzdá soudu, aby mohl čelit odvolacímu řízení,” uvedla soudkyně Vanessa Baraitserová.

Assange nemůže být vydán do USA, rozhodl britský soud

Evropa

USA viní 49letého Australana ze špionáže a nezákonného zveřejnění tajných dokumentů. Mexiko nabídlo Assangeovi politický azyl.

Pondělní odmítnutí vydat kontroverzního aktivistu do Ameriky zdůvodnil soud tím, že by si v americkém vězení mohl sáhnout na život. „Celkový dojem je takový, že jde o deprimovaného a někdy zoufalého muže, který se skutečně bojí o svou budoucnost,” vysvětlila soudkyně.

„Ze všech těchto důvodů shledávám, že riziko pana Assange spáchat sebevraždu, pokud by byl vydán, je značné,” dodala.

Pro někoho hrdina, pro někoho zrádce

Portál WikiLeaks zveřejnil statistice tajných amerických diplomatických depeší, které odhalily mnohdy kritická hodnocení světových vůdců, od ruského prezidenta Vladimira Putina po členy saúdské královské rodiny.

Assange prý ve vazbě pomýšlí na sebevraždu, má halucinace a slyší hlasy

Evropa

Assange na sebe strhl pozornost médií z celého světa v roce 2010, když WikiLeaks publikoval tajné video americké armády zachycující letecký útok v Bagdádu z roku 2007, který zabil desítku lidí včetně dvou reportérů agentury Reuters. Server poté mimo jiné zveřejnil množství tajných zpráv, převážně polních hlášení amerických vojáků z let 2004 až 2009.

Assange byl v prosinci 2010 v Británii zatčen na základě zatykače, který vydalo Švédsko kvůli obvinění ze znásilnění a sexuálního obtěžování.

Assange ve vězení umučíte k smrti, varuje Brity 120 lékařů a psychologů

Evropa

Australan tuto kauzu považoval za zástěrku, jak dosáhnout jeho předání americké justici. V Británii byl ještě v prosinci 2010 propuštěn na kauci, kterou ale porušil, když reálně hrozilo jeho vydání do Švédska: v červnu 2012 se Assange uchýlil na ekvádorskou ambasádu v Londýně a získal politický azyl.

Na ambasádě byl sice mimo dosah britských a švédských úřadů, ale prakticky také vězněm. Vztah Assange s jeho hostiteli se postupně zhoršil a v dubnu 2019 byl z ekvádorské ambasády vykázán. Britská policie jej okamžitě zatkla. Následně si odpykal trest za předchozí porušení podmínek kauce. Ve věznici jihovýchodně od Londýna je od dubna 2019. Švédsko předloni v listopadu vyšetřování Assange pro sexuální zločiny zastavilo kvůli promlčení.

Reklama

Výběr článků

Načítám