Hlavní obsah

Little Rockem se valila ropa z prasklého potrubí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Little Rock

Dvaadvacet domů museli evakuovat v americkém státě Arkansas, když prasklo potrubí přepravující surovou ropu z Kanady do Texasu, uvedla agentura Reuters. Od pátku uniklo nejméně 12 000 barelů ropy, která přes víkend znečistila vodní zdroje, silnice i louky a stavební parcely v městečku Mayflower na předměstí Little Rocku.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Arkansasu prasklo potrubí, ropa protékala městemVideo: Reuters

 
Článek

Ropa unikla z potrubí Pegasus společnosti ExxonMobil, které má skoro 65 let. Denně jím může proudit až 90 000 barelů ropy. V době nehody jím proudila těžká ropa Canadian Wabasca, vysoce viskózní živice. Pro přepravu ropovodem se musí naředit lehčími oleji.

Americký úřad na ochranu životního prostředí označil únik za velký. Uhynuly dvě kachny pokryté ropou a deset jich bylo zbaveno ropy v místním útulku pro zvířata. Celá oblast páchne po asfaltu.

Foto: Courtney Spradlin, ČTK/AP

Kachna znečištěná ropou uniklou v Mayfloweru.

Firma v pondělí uvedla, že stále zjišťuje, proč k úniku došlo. Potrubí kvůli tomu bylo uzavřeno. Mluvčí firmy v pondělí neuvedl, kdy bude potrubí znovu zprovozněno.

Momentálně pracovníci bagrují zeminu v okolí praskliny, což by mělo napomoci zjistit, proč ropa unikla.

Foto: Jacob Slaton, Reuters

Uniklá ropa u drenáže v Araknsasu

ExxonMobil byl už v roce 2010 pokutován, že neprovedl inspekci jiné části tohoto produktovodu v adekvátních intervalech. U řeky Mississippi společnost nekontrolovala potrubí pět let. Úniky z potrubí této společnosti od roku 2006 přitom způsobily škody za 147 miliónů dolarů. Minulý týden dostala firma pokutu za únik ropy z července 2011. Unikla z potrubí Silverline pod řekou Yellowstone. ExxonMobil zaplatil pokutu 1,7 miliónu dolarů.

Foto: Jacob Slaton, Reuters

Odčerpávání uniklé ropy

Podle amerického úřadu pro bezpečnost produktovodů PHMSA byla polovina amerických produktovodů vybudována v padesátých a šedesátých letech.

Zmíněná část potrubí Pegasus byla vybudována na konci čtyřicátých let.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám