Hlavní obsah

Listerióze v USA už podlehlo 13 lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Americké úřady se snaží zabránit šíření listeriózy, která zasáhla už osmnáct federálních států a vyžádala si smrt 13 lidí a hospitalizaci dalších 72. Uvedla to stanice CNN s tím, že jde o nejhorší onemocnění z nakažených potravin za posledních 13 let.

Článek

První případ byl zaznamenán před dvěma týdny. Později se zjistilo, že zdrojem nákazy jsou ananasové melouny z Jensenovy farmy v Granadě ve státě Colorado, které obsahovaly nadlimitní množství bakterie Listeria monocytogenes.

Inspektoři z Úřadu pro potraviny a léčiva (FDA) se snaží zabránit další distribuci a prodeji melounů. „Jelikož někteří prodejci a distributoři mohli dále dodat ananasové melouny další zpracovatelům, je možné, že by mohly být staženy i další výrobky,“ uvedl v prohlášení úřad s tím, že nic nebylo distribuováno za hranice USA.

Nákaza postihla lidi v Novém Mexiku, Coloradu, Texasu, Kansasu, Marylandu, Missouri, Nebrasce, Oklahomě, Kalifornii, Illinois, Indianě, Montaně, Severní Dakotě, Virginii, Západní Virginii, Wisconsinu, Wyomingu a na Floridě. Je nejvážnější od roku 1998, kdy v důsledku otravy po pozření zkažených párků zemřelo 21 lidí.

Co je listerióza?
Onemocnění, které způsobuje požití potravy kontaminované bakterií Listeria monocytogenes.
Koho postihuje?
Především těhotné ženy, novorozence a dospělé osoby s oslabeným imunitním systémem.
Jaké jsou příznaky?
Horečka, bolest ve svalech, žaludeční nevolnost, zvracení nebo průjem.
Jak se bakterie dostane do jídla?
Zelenina se může kontaminovat z půdy, kde Listeria monocytogenes žije.
Zvířata mohou být nositeli bakterie, aniž by se u nich projevily známky nemoci, a mohou kontaminovat potraviny živočišného původu, jako je maso a mléčné výrobky.
Bakterie přežívá také v nejrůznějších syrových potravinách, jako jsou různé druhy nevařeného masa a zeleniny.

Reklama

Výběr článků

Načítám