Hlavní obsah

Letadlo s fotbalisty v Kolumbii spadlo kvůli nedostatku paliva, potvrdili vyšetřovatelé

– Bogotá

Chyby pilota, letecké společnosti i bolivijských úřadů mohou za listopadovou havárii letadla v Kolumbii, při které zahynulo 71 lidí včetně hráčů brazilského fotbalového týmu Chapecoense. Na základě předběžných výsledků vyšetřování to dnes oznámili zástupci kolumbijského úřadu civilního letectví. Bezprostřední příčinou neštěstí byl nedostatek paliva.

Foto: Reuters

BEZ KOMENTÁŘE: Oběti leteckého neštěstí v Kolumbii odvážejí vrtulníky

Článek

Letadlo, které provozovala bolivijská letecká společnost LaMia, se zřítilo 28. listopadu na cestě z bolivijského Santa Cruz do kolumbijského Medellínu. Pilot stroje nenatankoval dostatek paliva a tím způsobené selhání motorů nenahlásil včas, uvedli v pondělí vyšetřovatelé.

"Při nehodě nesehrála roli žádná technická závada, vše způsobila lidská pochybení," uvedl podle médií kolumbijský úřad civilního letectví. Selhání shledal úřad i na straně vedení letecké společnosti a k nehodě podle něj přispěl i způsob organizace leteckého provozu v Bolívii. "Bolivijské úřady přijaly podmínky letu, které byly uvedené v letovém plánu a které byly nepřijatelné," vysvětlil zástupce úřadu, plukovník Freddy Bonilla.

Stroj byl přetížený

Kromě nedostatku paliva bylo letadlo také přetížené o téměř 500 kilogramů a nemělo povolení, které by ho opravňovalo létat ve výšce, v které se pohybovalo. Tyto skutečnosti ale podle Bonilly neměly na havárii přímý vliv.

Bolivijské úřady minulý týden sdělily, že za nehodu nesou zodpovědnost letecká společnost LaMia a pilot letadla Miguel Quiroga, který byl zároveň spoluvlastníkem těchto aerolinek. Quiroga při leteckém neštěstí zahynul.

Ředitel společnosti LaMia Gustavo Vargas Gamboa je ve vazbě. Vyslechl si obvinění ze zabití, které ale odmítá. Zadržen byl i jeho syn, který pracoval pro bolivijský úřad civilního letectví a který podle státního zastupitelství využil svého vlivu, aby otci opatřil potřebná povolení. Také on tvrdí, že je nevinný.

Obvinění v souvislosti s leteckým neštěstím čelí také další spoluvlastník aerolinek, který je na útěku, a bolivijská letecká dispečerka Celia Castedová, které po nehodě z vlasti uprchla a požádala o azyl v Brazílii.

Havarované letadlo mělo dopravit fotbalisty klubu Chapecoense na finále Jihoamerického poháru. Na palubě byl také jejich doprovodný tým a novináři. Neštěstí přežilo jen šest lidí: tři členové fotbalového týmu, dva členové posádky a jeden novinář.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám