Hlavní obsah

Kuba zaměnila nebožtíky. Rodina v Kanadě dostala tělo Rusa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dva šoky v krátkém sledu utrpěla rodina z quebeckého Lavale, která v březnu trávila dovolenou v kubánském letovisku Varadero. Nejprve zemřel její 69letý otec, když při plavání v moři utrpěl infarkt. Druhý otřes nastal poté, co kubánské úřady repatriovaly do Kanady v rakvi ostatky jiného nebožtíka, údajně o dvacet let mladšího Rusa.

Foto: Profimedia.cz

Kubánské letovisko Varadero

Článek

Když Faraje Jarjoura stihl ve vodě záchvat, dcera a syn jej bezvládného vytáhli na pláž a začali oživovat. Bohužel neúspěšně. Trvalo tři čtvrtě hodiny, než na místo dorazil lékař. Ten ale mohl už jen potvrdit smrt muže, který sice bral na srdce léky, do poslední chvíle prý ale neměl potíže.

Co všechno poté zdrcená rodina prožívala, se zdá neuvěřitelné. Podle serveru CBS News trvalo osm hodin, než pro zemřelého přijeli pracovníci márnice. Předtím přikryté tělo leželo celou dobu na lehátku.

Když se matka s oběma dětmi vrátila domů, musela na repatriované ostatky čekat několik týdnů. Kanadská konzulární služba zprostředkovala transport za deset tisíc kanadských dolarů (170 tisíc Kč).

Když ale rakev dorazila, rodina zjistila, že v ní neleží otec, ale úplně cizí člověk, což bylo patrné hned na první pohled. Muž v rakvi byl asi o dvacet let mladší, měl husté vlasy a na těle tetování. Mělo se jednat o ruského státního občana.

Kubánský ministr zahraničí se omluvil

Rodina se od té doby snaží zjistit, kde se otcovo tělo skutečně nachází. „Udělala jsem vše, co bylo v mých silách, abych dostala odpověď. Chci prostě jen vědět, kde je,“ řekla zoufalá dcera Miriam v den, kdy měl mít otec pohřeb.

Případ vyvolal v Kanadě takový rozruch, že se jím musela zabývat ministryně zahraničí Mélanie Jolyová. Intervenovala u svého kubánského protějšku Bruna Rodrigueze, který ji ujistil, že kubánské úřady věc prošetřují.

„Jsme silně znepokojení situací, v níž se rodina nachází,“ řekla Jolyová. Rodriguez se na síti X rodině a přátelům zesnulého omluvil a vyjádřil nad „nešťastným incidentem“ politování.

Rodina však dodnes neobdržela z Kuby žádnou informaci o tom, kam repatriační agentura tělo otce doopravdy zaslala. Podle švýcarského deníku Blick bylo omylem pohřbeno v Rusku. Konzulát Ruské federace v Montrealu mezitím uvedl, že nemůže potvrdit ani vyvrátit informaci, podle níž tělo zaslané omylem do Kanady patří ruskému občanovi.

Rodina Jarjourových pochází ze syrského Aleppa, kde otec pracoval jako květinář. Do Kanady přišli v roce 2016, když prchali před občanskou válkou.

Převoz pacienta z ciziny přijde i na miliony

Finance

Výběr článků

Načítám