Hlavní obsah

Krvavý víkend v Mexiku: 43 obětí drogové války

Právo, aa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MEXICO

Pokračující válka drogových gangů si o minulém víkendu vybrala v Mexiku rekordní krvavou daň - 43 životů. Ve státě Chihuahua zabili dvacet lidí, ve státě Tabasco vyvraždili rodinu policisty, řádění narkomafie si vyžádalo 12 obětí. Dalším osm lidí bylo zavražděno v Torreónu ve státě Coahuila.

Foto: Luis Lopez , Reuters

Dům v Mote Largo v mexickém státě Tabasco, kde byla postřílena část příbuzných policisty.

Článek

Podle policejní zprávy zabili gangsteři v městě Macuspana ve státě Tabasco ze zálohy federálního policistu. Poté na třech různých adresách vyvraždili jeho rodinu a příbuzné. Zabili šest dětí ve věku dva až 10 let, čtyři ženy mezi 17 a 67 lety a dalšího dvacetiletého muže. Jde o první podobný případ v tomto státě.

Dalších osm lidí, z toho dvě ženy, postřílel maskovaný gang z automobilů, když vycházeli z pouličního baru v Torreónu (stát Coahuila).

V metropoli země Ciudad de Méxiko byla nalezena dvě bezhlavá ženská těla a útoku podlehl také fotograf, který s kolegyní jel na místo automobilové nehody.

Nejhorší bilanci má stát Chihuahua na hranicích s USA. Tam bylo za dva uplynulé dny zavražděno dvacet lidí.

Prezident žádá tvrdý postup

„Musíme se spojit v odporu a k protiakci,“ vyzval prezident Felipe Calderón veřejnost a ozbrojené složky, když v neděli v metropoli oznamoval zabavení pěti tun kokainu a zatčení pěti pašeráků, kteří se drogu pokoušeli provézt po moři do USA.

Policie v Tabascu přiznala, že dosud nezadržela žádného z pachatelů. Federální prokuratura týž den oznámila, že uvalila žalobu na někdejšího šéfa skupiny proti organizovanému zločinu.

Noe Ramirez, který rezignoval na svou funkci loni v létě, čelí žalobě za přijetí úplatku ve výši 4,15 miliónu doalrů (asi 10,2 mil. Kč) od šéfa kartelu se státu Sinaloa. Mocnému gangu hledaného Joaquína „Shortyho“ Guzmána předával informace o chystaných policejních akcích. Letos byli zatčeni další dva vysoce postavení policejní agenti, kteří od gangu Beltrána Leyvy dostali celkem půl miliardy dolarů.

Loni si řádění narkomafie v Mexiku vyžádalo přes 5000 obětí.

Reklama

Související témata:

Související články

Mexiko zvažuje obnovit trest smrti

Mexičtí zákonodárci odsouhlasili obnovení debaty o znovuzavedení trestu smrti. Týkal by se některých zvlášť těžkých zločinů a byl by reakcí na prudký nárůst...

Výběr článků

Načítám