Hlavní obsah

Kerry se omluvil za slova o apartheidu v Izraeli

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Americký ministr zahraničních věcí John Kerry se v úterý omluvil za svůj výrok, jímž varoval, že v Izraeli hrozí státní apartheid, pokud nedosáhne mírové dohody s Palestinci. Na Kerryho se za jeho slova v USA snesla kritika.

Foto: Yuri Gripas, Reuters

Ministr zahraničních věcí USA John Kerry

Článek

Šéf americké diplomacie podle serveru The Daily Beast výrok o hrozící rasové segregaci v Izraeli pronesl minulý pátek na uzavřeném jednání. Vyzradil ho reportér, který do jednací místnosti pronikl, i když neměl pozvání.

Kerry v úterý připustil, že slovo apartheid, které ale v omluvě nezmínil, „je nejlépe v debatě v USA vynechat“, i když s podobnými varováními už v minulosti přišli přední izraelští polici. Přiznal, že s odstupem by volil jiná slova, jelikož mohou být špatně interpretována, byť i neúmyslně. Zároveň se ohradil vůči útokům z tábora opozičních republikánů.

Kerry uvedl, že svými poznámkami jen vyjadřoval přesvědčení, že jediným řešením blízkovýchodního konfliktu je existence palestinského a izraelského státu. Dodal, že je dlouholetým podporovatelem Izraele.

Jednání Izraelců s Palestinci uvázla na mrtvém bodě. Izrael rozhovory minulý týden přerušil poté, co palestinská strana oznámila vytvoření vlády s radikálním hnutím Hamás. [celá zpráva]

Související téma

Foto: Jacquelyn Martin/Pool , Reuters

Ministr zahraničních věcí USA John Kerry

V úterý vypršela dříve stanovená lhůta, do níž měla být jednání obnovena.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám