Hlavní obsah

Kandidatura Trumpa? „Velmi pravděpodobná“

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americký exprezident Donald Trump před úterními volbami do Kongresu dosud nejsilněji naznačil, že bude znovu kandidovat na funkci hlavy státu v roce 2024, když to označil za „velmi, velmi, velmi pravděpodobné“. „Velmi brzy. Připravte se,“ řekl republikánský exprezident jásajícímu davu příznivců na mítinku v Sioux City ve státě Iowa.

Foto: ČTK/AP

Bývalý americký prezident Donald Trump

Článek

Trump přitom zopakoval svá nepodložená tvrzení o tom, že předchozí volby v roce 2020 vyhrál on a stávající prezident Joe Biden se ujal úřadu kvůli údajným rozsáhlým podvodům. „Kandidoval jsem dvakrát. A dvakrát jsem vyhrál,“ řekl Trump. Dodal, že nyní bude zřejmě jeho další kandidatura třeba, aby USA učinil „úspěšnými, bezpečnými a velkolepými“.

Do jámy lvové Biden nevstoupí

I když jméno Trumpa ani Bidena na kandidátkách Američané ve volbách 8. listopadu nenajdou, na oba se upírá velká pozornost. Trump absolvoval více mítinků než Biden, od kterého se podle amerických médií část demokratů v nerozhodných státech snažila spíše distancovat. Šéf Bílého domu se nyní do kampaně zapojil intenzivněji.

V pátek Biden řečnil V Albuquerque v Novém Mexiku, kde mimo jiné opět kritizoval rekordní zisky ropných firem, mluvil o odpuštění miliardových studentských dluhů a opět horoval pro zákaz prodeje útočných pušek. Postavil se také proti tomu, aby lidé končili ve vězení za pouhé držení marihuany.

Americká média si povšimla, že Biden se v závěru kampaně z větší části vyhne problematičtějším státům a místo toho zamíří do Kalifornie, Illinois či Marylandu, kde v předloňských prezidentských volbách pohodlně vyhrál, a dnes se s exprezidentem Barackem Obamou objeví v Pensylvánii, kde má kořeny. Do tohoto státu přitom ve stejný den zamíří i Trump, který tam promluví na republikánské akci konané souběžně s mítinkem demokratů.

„Vše je moje“. Reportér zveřejnil Trumpovy nahrávky

Zahraniční

Nový prvek: strach

Výsledek voleb, v nichž se volí mimo jiná celá Sněmovna reprezentantů, třetina Senátu a 36 z 50 guvernérů, výrazně ovlivní druhou polovinu Bidenova prezidentského mandátu. Průzkumy zatím napovídají, že demokraté téměř jistě ztratí většinu v dolní komoře Kongresu, zatímco souboj o Senát bude vyrovnanější. Vládnoucím demokratům škodí zejména vysoká inflace, zatímco republikánům podpora letošního soudního rozhodnutí o zrušení federálního práva Američanek na potrat, s nímž většina obyvatel USA nesouhlasí.

Volební kampaň je mimořádně vyhrocená – řada republikánských kandidátů přitom stejně jako Trump označuje poslední prezidentské volby za zmanipulované.

Fakt, že nedávno doma čelil napadení manžel Nancy Pelosiové, demokratické šéfky Sněmovny reprezentantů, vyvolal obavy z dalších násilností. „Mám z toho obavy. Předala jsem šerifovi seznam svých volebních míst a on a jeho zástupci tam budou hlídkovat,“ řekla například regionálnímu webu NCN volební komisařka Dawn Hillová z Nebrasky.

Trump musí svědčit v případu, ve kterém je obviněn ze znásilnění, rozhodl soud

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám