Hlavní obsah

Japonci představili létající motorku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Japonci uvádějí na trh první létající motorku na světě. Vzdušný samohyb pojmenovaný XTurismo představili na detroitském automobilovém veletrhu. Slibují si od něj možnou revoluci v osobní přepravě na krátké vzdálenosti. Snímky vznášedla v pátek zveřejnila agentura Reuters.

BEZ KOMENTÁŘE: Na autosalonu v Detroitu představili první létající motorku na světě.Video: Reuters

 
Článek

„Cítím se, jako by mi bylo patnáct, ocitl jsem se v Hvězdných válkách a skočil na jejich (létající) motorku. Je to úžasné! Samozřejmě, že na tom máte trochu obavy, ale byl jsem nadšený. Měl jsem husí kůži a připadal si jako malé dítě,“ popsal své dojmy ze sedadla létajícího motocyklu jeden z pořadatelů detroitského veletrhu Thad Szott.

Stroj využívající obdobné rotorové technologie jako menší bezpilotní drony je podle výrobců schopen až 40minutového letu rychlostí 100 kilometrů v hodině. Podle Szotta se jedná o plynulý let s hladkým startem i přistáním.

A na kolik takový stroj vyjde? Prozatím na 777 tisíc dolarů, což je něco přes 19 milionů korun. Japonský výrobce AERWINS ale slibuje, že se vynasnaží cenu sériově vyráběných vznášedel snížit na přijatelnějších 50 tisíc dolarů. To odpovídá necelým 1,25 milionu korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám